woensdag 31 oktober 2012

Welzijnscluster De Spil is een van de vijf kanshebbers op de Betonprijs 2012 in de categorie Renovatie. IMd ontwikkelde de constructie van dit ‘schoolvoorbeeld van gebouwtransformatie’, zoals de jury het noemt. Dit jaar zijn er ook betonprijzen in de categorieën restauratie, reparatie en ‘growing old gracefully’. Alle winnaars worden op 14 november tijdens het Betonprijsdiner bekendgemaakt.

De Spil bestaat uit een school, sporthal, bibliotheek en kinderdagverblijf. Het ontwerp is van diederendirrix architecten, locatie is het centrum van de Eindhovense Vinexwijk Meerhoven. Voorheen was dit de plek van vliegveld Welschap. De nieuwbouw is deels in een bestaande, karakteristieke vliegtuighangar uit de jaren vijftig geschoven. De betonconstructie bleek nog in goede staat.

De nieuwbouw mocht niet boven de hangar uitsteken. De sporthal en bibliotheek zijn daarom in een kelder aangelegd. Deze is met trekpalen verankerd om opdrijven te voorkomen. Op de kelderwand zijn een aantal kolommen van de bestaande hangar geplaatst. De hangar bestaat uit zes tongewelven. De complete dakconstructie van 30 bij 66 meter staat dus op slechts veertien kolommen. De schaal van ieder gewelf is slechts 60 mm dik en rust op betonbalken 200 bij 1400 mm met een overspanning van 30 meter.

De jury zegt over het project: “De prachtige repetitie van betonnen schaaldaken wordt in deze inzending tot merkmaal en hoofdbestanddeel van het nieuwe ensemble. De rust van de rij betonnen schaaldaken wordt moeiteloos overeind gehouden. In de architectuur wordt door de toevoeging van nieuwe en functionele onderdelen een zinvolle versmelting en aangename compositie nagestreefd. Al met al een schoolvoorbeeld van actuele gebouwtransformatie.”

Zie ook: De Spil wint renovatie-betonprijs 2012