donderdag 4 maart 2010

Amsterdam is een nieuw theater rijker. Vanavond is de première van de eerste voorstelling. De zaal en bijbehorende ruimten van het MC theater zijn opgehangen aan een bestaande, 125 jaar oude constructie. Een nieuwe fundering was daardoor niet nodig – een besparing van zeker 100.000 euro. "Oude industriële gebouwen hebben vaak grote constructieve reserves. Door die aan te spreken kun je dit soort projecten financieel haalbaar maken", zegt ir. R.H. Wiltjer, directeur van IMd Raadgevende Ingenieurs.

De sleutel tot de bijzondere oplossing is een kraanbaan in Zuiveringshal Oost, een ruimte van 40 bij 17 meter. Hierin is onder meer de theaterzaal ondergebracht. Consoles en penanten aan de langsgevels droegen voorheen de grote belasting van de kraanbaan af naar de fundering. Die aanwezige draagkracht is prima opnieuw te gebruiken, zo adviseerde ingenieursbureau IMd. De 125 jaar oude constructie moest als onderdeel van het monument sowieso behouden blijven.

Toch gaf de kraanbaan niet de doorslag – dat deed de vervuilde grond onder het gebouw, zegt Wiltjer. "Een nieuwe fundering onder een bestaand gebouw maken is altijd lastig en duur. Maar bij vervuilde grond moet je nog eens veel extra veiligheidsmaatregelen nemen, zoals de oude vloer weer gas- en vloerstofdicht maken. Dat is een heel kostbare ingreep. Daarom hebben we voorgesteld om het theater aan de oude kraanbaanconstructie op te hangen."

Achter de bestaande rails zijn nieuwe stalen liggers geplaatst. De tussen de gevels wordt overspannen met negen grote stalen spanten, zes van hoog en drie van hoog. Daaraan zijn alle vloeren, balkons en loopbruggen gehangen. Ook de drie nieuwe verdiepingen met kleedkamers, opslag- en vergaderruimte hangen aan de spanten, een oppervlak van per verdieping.

Hergebruik van draagkracht is snel bedacht, de uitwerking is een stuk lastiger. Wiltjer: "Je moet om te beginnen bepalen wat de capaciteit van zo’n oude constructie is. Vervolgens is het zaak om de nieuwe belasting zo gelijkmatig mogelijk te verdelen. Ondanks die complexiteit valt de extra inzet in het niet bij de besparingen die ermee te realiseren zijn. Door de mogelijkheden slim te benutten, kun je dit soort projecten financieel haalbaar maken."

Opdrachtgever was Stichting MC, het ontwerp is gemaakt door Architectenbureau Koldeweij. Stevens Van Dijck verzorgde het bouwmanagement en de directievoering. De aannemer was Witkamp, de installateur BAM Techniek. Vic Odbam Staalbouw leverde het staal. Het totale vloeroppervlak bedraagt circa 2000 vierkante meter.