woensdag 22 oktober 2008

Vandaag wordt de eerste paal geslagen voor het opvallendste gebouw van Eindhoven. Het futuristische ontwerp van de Italiaanse architect Massimiliano Fuksas is ook constructief opmerkelijk: bijna alle kolommen staan namelijkniet boven elkaar. "Op het eerste gezicht lijkt dat heel onlogisch", zegt constructeur ir. Remko Wiltjer van IMd Raadgevende Ingenieurs. "Toch is het technisch, architectonisch en financieel de beste oplossing."

De ‘blob’ van Fuksas is het sluitstuk van Rond de Admirant, een nieuw winkel-, werk- en woongebied in Eindhoven. Opdrachtgever Rond de Admirant CV (Heijmans Vastgoed en NIBC Bank) vroeg IMd om een economische constructie te ontwerpen waarmee de architectuur van het winkel- en kantoorcomplex tot zijn volle recht komt, maar die óók eenvoudig te bouwen is. Een complexe opdracht, zegt directeur ir. Remko Wiltjer van IMd.

"Hoe hoger je komt, hoe kleiner de verdiepingen. Met een traditionele oplossing krijg je een woud aan kolommen op de begane grond. Ook zouden ze dan in de vides komen. Dat strookt allebei niet met de architectuur. Uiteindelijk hebben we na veel onderzoek en rekenen gezegd: we zetten de kolommen gewoon daar waar ze nodig zijn, boven elkaar of niet."

Daardoor krijgt het gebouw nu 50 procent minder kolommen dan bij een traditionele oplossing. Ze worden momentvast aan de betonvloeren gestort. Extra wapening in de vloer zorgt voor opname van de ponskrachten. De vloeren zelf zijn maximaal slechts 400 mm dik. Glas overbrugt de 500 mm tussen de betonvloer en de gevel. Vooral ’s avonds lijkt deze zo los over het gebouw te staan.

"We hebben nog onderzocht of de gevel niet constructief zou moeten zijn. Maar de architectuur vraagt juist om een transparante huid, en dat lukt dan niet. Het wordt nu een heel lichte, ijle staalconstructie die zich als een soort vlies om de verdiepingen en de vides plooit." IMd ontwikkelde voor de gevel het principe, de uitwerking is in handen van het Duitse ingenieursbureau Knipper Helbig en de gevelbouwer.

"Kolommen die niet boven elkaar staan, gaat op het eerste gezicht in tegen alles wat logisch lijkt, zeker voor constructeurs. Maar als je puur naar functionaliteit, architectuur en kosten kijkt, dan is het gewoon de beste manier om dit gebouw te maken", besluit Wiltjer. De oplevering is naar verwachting eind 2009.