dinsdag 22 februari 2011

Vandaag begint in Den Haag officieel de bouw van het nieuwe bezoekerscentrum en entreegebouw van het Vredespaleis. De uitbreiding aan dit vermaarde gebouw is ontworpen door het Brits-Duitse architectenbureauWilford Schupp. IMd ontwikkelde de constructie voor het 500 vierkante meter grote paviljoen. Het startschot wordt gegeven door burgemeester Van Aartsen en oud-minister Bot, voorzitter van de Carnegie-Stichting.

Opvallend aan het nieuwe bezoekerscentrum is vooral de onregelmatige vorm van het stalen dak. Ook het plafond eronder bestaat uit schuine vlakken die echter niet parallel lopen aan die van het dak. Om deze driedimensionale puzzel op te kunnen lossen, heeft IMd het plafond opgenomen in het constructieve 3D-model. Zo konden onder meer de installaties precies worden ingepast.

Het Vredespaleis huisvest vermaarde internationale gerechtelijke instanties zoals het Internationaal Gerechtshof en het Permanent Hof van Arbitrage, maar ook de prestigieuze Bibliotheek van het Vredespaleis en de Haagse Academie voor Internationaal Recht. Het gebouw, ontworpen in een eclectische neorenaissancistische stijl, opende in 1913 zijn deuren.

Wilford Schupp Architekten (Stuttgart, Hartfield) ontwierp eerder al de nieuwe vleugel van het Vredespaleis, die in 2007 werd geopend. Opdrachtgever voor het bezoekerscentrum en entreegebouw is B+M architecten en adviseurs, in opdracht van de Carnegie-Stichting.