vrijdag 24 maart 2017

De Grotiusplaats – een al 25 jaar braakliggend stuk binnenstad – krijgt eindelijk een invulling. Wethouders Joris Wijsmuller en Boudewijn Revis hebben de handen ineen geslagen met ontwikkelaar Provast om een aantrekkelijk nieuw en divers woonmilieu mogelijk te maken aan de stadsentree. IMd is verantwoordelijk voor de hoofddraagconstructie van het project.

In twee woontorens komen ruim 500 appartementen, variërend van woningen met sociale huurprijzen, via middeldure huurwoningen tot mogelijk ook koopwoningen. De twee torens gaan, met een hoogte van 120 en 100 meter, zichtbaar bijdragen aan de Haagse skyline. De Grotius I en II vormen bovendien het startpunt van de complete make-over van het gebied ten oosten van het Centraal Station, inclusief het deels overkappen van de Utrechtsebaan en het doortrekken van voetgangersroute richting Bezuidenhout.

De woontorens op de Grotiusplaats, gelegen tussen de Utrechtsebaan en het Centraal Station, worden ontworpen door Winy Maas van architectenbureau MVRDV en ontwikkeld door Provast. De duurzame gebouwen krijgen gevels van natuursteen en hout, een transparante commerciële plint met onder meer horeca en dienstverlening en een ondergrondse parkeergarage. Wethouder Joris Wijsmuller (Stedelijke Ontwikkeling en Wonen): "Dit woningprogramma maakt wonen in hartje stad toegankelijk voor een hele brede doelgroep, inclusief 120 appartementen met sociale huurprijzen. Groen, duurzaam en alle stadse voorzieningen binnen handbereik: dit is het stedelijk wonen van de toekomst."

Het sinds 1992 braakliggende terrein van de Grotiusplaats was jarenlang een beoogd kantorenlocatie. De gewijzigde marktomstandigheden en de behoefte van Den Haag om de bevolkingsgroei op te vangen met compacte stedelijke bouw, met name rond de OV-knooppunten in de stad leidden tot de huidige plannen. Naar verwachting kan Provast begin 2018 starten met de bouw van de woningen en parkeergarage, waarna de gemeente in 2019 begint met de werkzaamheden voor de overkapping Utrechtsebaan. In 2020 kan dan na oplevering van de woningen de nieuwe buitenruimte worden ingericht.