Op het terrein van de campus van de TU Eindhoven is een nieuw laboratoriumgebouw ontwikkeld voor DIFFER (Dutch Institute For Fundamental Energy Research).

Het gebouw heeft een voetprint van ongeveer 100 bij 45 meter en 3 bouwlagen met daarop een dakopbouw voor de installaties. Door de aanwezigheid van dubbelhoge ruimtes, diverse vides en patio’s op de 2e verdieping heeft het gebouw een optimale daglichttoetreding. Duurzaamheid stond centraal in de ontwikkeling van het ontwerp. Het gebouw heeft een BREEAM 'Excellent' certificaat behaald.

Het gebouw heeft een heldere stalen draagconstructie die een flexibele indeling mogelijk maakt. Zo zijn de kolomposities goed afgestemd op de bouwkundige indelingen en zijn de vloeroverspanningen van de verdiepingen optimaal ten opzichte van de hoge vloerbelastingen. De constructiehoogte is beperkt door gebruik te maken van geïntegreerde liggers. De vlakke onderzijde van de vloerconstructie geeft daarmee ook veel vrijheid en flexibiliteit voor klimaat- en laboratoriuminstallaties.

Bijzondere aandacht is uitgegaan naar stijfheid van vloeren, hoge belastingen en het beperken van trillingen i.v.m. de hoogwaardige metingen.

  • Plaats
  • Eindhoven
  • Architect
  • Ector Hoogstad Architecten
  • Opdrachtgever
  • FOM-instituut DIFFER
  • Opleveringsdatum
  • maart 2015
  • Omvang
  • ca. 14.000 m2