Op Schiphol Logistics Park is in 2017 het nieuwe warehouse van Expeditors gebouwd naar architectonisch ontwerp van DP6 Architecten. Het bijbehorende kantoor, guardhouse en parkeergarage worden ook in ditzelfde jaar gebouwd en opgeleverd door G&S Bouw. IMd Raadgevende Ingenieurs heeft het constructief ontwerp gemaakt.

De enorme hal van 300 bij 110 meter is opvallend door het minimaal aantal kolommen, maar tegelijkertijd lichte staalconstructie. Uit een optimalisatie van diverse varianten, is het meest geschikte ontwerp voor dit warenhuis uitgewerkt. Door een slimme constructieve opzet, is het aantal kolommen in de hal gehalveerd. Daarnaast is efficiënt gebruik gemaakt van de aanwezige constructieve elementen, waarmee ook de stabiliteit in beide richtingen verzorgd is.

Voor het drielaagse kantoor is gekozen voor een grote vrije indeelbaarheid. Hierbij is de prefab gevel dragend uitgevoerd. Door vroeg in het ontwerpproces de gevelopeningen af te stemmen op de constructie, is het mogelijk geweest om een onregelmatig gevelpatroon te creëren met een minimaal aantal mallen.

  • Plaats
  • Amsterdam
  • Architect
  • DP6 architectuurstudio
  • Opdrachtgever
  • Expeditors International B.V.
  • Opleveringsdatum
  • 2017
  • Omvang
  • ca. 58.500 m2