Postbus 50521 3007 JA Rotterdam
Piekstraat 77 3071 ELRotterdam

Het Rotterdamse museum Boijmans Van Beuningen krijgt één centraal depot. Dit vervangt de huidige, verouderde opslagruimten verspreidt over diverse locaties. Met het nieuwe, openbaar toegankelijke Collectiegebouw, maakt het museum de internationaal vermaarde kunstcollectie meer zichtbaar. Locatie is het Museumpark, vlakbij het museum zelf.

IMd is hoofdconstructeur van dit opvallend, door architectenbureau MVRDV ontworpen, spiegelende gebouw. De schaal-vorm betekent dat alle krachten uit de naar boven uitlopende constructie, zich op een relatief klein grondvlak concentreren. Complicerende factor daarbij is de hoge vloerbelasting van depotgebouwen.

Zowel de vloeren als de kolommen en de schaalwand worden uitgevoerd in beton. Een van de aandachtspunten daarbij in de uitwerking is de uitvoering van de schaalwand-constructie. Begin 2014 won IMd de aanbesteding, de oplevering van het Collectiegebouw is voorzien voor eind 2018.

Collectiegebouw Boijmans van Beuningen Collectiegebouw Boijmans van Beuningen 03 Collectiegebouw 04 Collectiegebouw 05 Collectiegebouw 06 Collectiegebouw 07 Collectiegebouw 08 Collectiegebouw 09 Collectiegebouw
Collectiegebouw Boijmans van Beuningen Collectiegebouw Boijmans van Beuningen 03 Collectiegebouw 04 Collectiegebouw 05 Collectiegebouw 06 Collectiegebouw 07 Collectiegebouw 08 Collectiegebouw 09 Collectiegebouw
  • Plaats
  • Rotterdam
  • Architect
  • MVRDV
  • Opdrachtgever
  • Gemeente Rotterdam
  • Overige adviseurs
  • BAM Bouw en Techniek Grote Projecten
  • Opleveringsdatum
  • 2019
  • Omvang
  • ca. 15.000 m2