Postbus 50521 3007 JA Rotterdam
Piekstraat 77 3071 ELRotterdam

Het bezoekerscentrum van het natuurgebied Gooi & Vechtstreek is uitgebreid met een multifunctionele schuur. Voor deze multifunctionele schuur naar ontwerp van Drost + van Veen heeft IMd de hoofddraagconstructie ontworpen.

De algemene ruimte doet in het dagelijks gebruik dienst als restaurant. Vanaf de 1e verdieping is via een loopbrug de sterrenwacht te bereiken. De sterrenwacht is ontworpen als los volume in het gebouw.

De constructie van het gebouw bestaat uit stalen spanten. Om de afmeting van deze spanten, welke in het zicht blijven, minimaal te houden wordt de stabiliteit verzorgd middels windverbanden. Het volume van de sterrenwacht is middels vakwerken in deze spanten gehangen.

Bijzonder aandachtspunt voor de constructie is het dak van de sterrenwacht en de fundatie van de telescopen. Om trillingen bij het gebruik van de telescoop uit te sluiten, staan deze op een afzonderlijke constructie welke zowel van de begane grond als 1e verdieping is los gehouden. Om het mogelijk te maken de telescopen te kunnen gebruiken, dient het dak te kunnen worden weggeschoven. Om dit mogelijk te maken kan het schuifdak op een bovendakse staalconstructie worden gerold.

01 Natuurmonumenten web 02 Natuurmonumenten web 03 Natuurmonumenten web
01 Natuurmonumenten web 02 Natuurmonumenten web 03 Natuurmonumenten web
  • Plaats
  • 's Graveland
  • Architect
  • Drost+van Veen Architecten
  • Opdrachtgever
  • Natuurmonumenten
  • Opleveringsdatum
  • eind 2014
  • Omvang
  • 620 m2 bvo