Theater De Leest, gebouwd in de jaren negentig, wordt grootschalig gerenoveerd en uitgebreid naar een ontwerp van architectenbureau TenBrasWestinga. Aan de westzijde komt een nieuw bouwdeel van twee lagen, waarbij de bestaande gevellijn wordt gesloopt.

Ook krijgt De Leest een extra theaterzaal naast de huidige zaal. Hiervoor wordt inpandig een nieuwe constructie – los van de bestaande – gemaakt. Deze bestaat onder meer uit vier vakwerkspanten die straks drie meter boven het bestaande gebouw uitsteken.

De constructieve uitdaging is om binnen het geringe bouwbudget en in de beperkt beschikbare fysieke ruimte zo min mogelijk extra funderingspalen toe te voegen, maar tegelijk wel veel massa toe te voegen met het oog op de benodigde geluidisolatie tussen de zalen.

Veel aandacht is dan ook besteed aan een integrale afstemming tussen bouwkundig ontwerp, installaties, akoestiek, theatertechniek en constructie.

De bouw is in november 2014 begonnen, de oplevering was in september 2015.

  • Plaats
  • Waalwijk
  • Architect
  • TenBrasWestinga - architectuur interieur stedenbouw
  • Opdrachtgever
  • Theater De Leest
  • Opleveringsdatum
  • september 2015
  • Omvang
  • uitbreiding 850 m2; totaal in nieuwe situatie 3.900 m2