In opdracht van de Universiteit Utrecht is door IMd Raadgevende Ingenieurs, namens SH2.0, een ontwerp gemaakt voor de renovatie van het onderwijsgebouw, genaamd de Spinoza Hall te Utrecht.

Het bestaande gebouw is een voormalige kazerne, die destijds in twee fasen is gebouwd. Het gebouw bestaat uit een begane grond met twee verdiepingen en een traditionele houten kapconstructie.

Het nieuwe ontwerp is van studio RTM architectuur & onderzoek, Alsemgeest & Westerwoudt architekten en Maria Haag architectuur. Er waren diverse constructieve ingrepen benodigd. Vanwege het vergroten van enkele collegezalen en het verschuiven van de gangconstructie, waren diverse stalen portaalconstructies nodig om bestaande dragende wanden op te vangen. Door IMd is een slimme en goedkope paalfundering voor de nieuwe portalen ontworpen, hetgeen niet voor de hand lag vanwege de bestaande fundering op staal.

Vanwege het ontbreken van archieftekeningen is door IMd uitgebreid onderzoek gedaan naar de bestaande constructies.

Het bouwkundig programma van eisen en het constructief ontwerp zijn zorgvuldig op elkaar afgestemd. De eerder aan het zicht onttrokken karakteristieke elementen, zoals de houten spanten van de kap, zijn weer zichtbaar vanuit de studieruimten.

  • Plaats
  • Utrecht
  • Architect
  • studio RTM architectuur & onderzoek, Alsemgeest & Westerwoudt architekten en Maria Haag architectuur
  • Opdrachtgever
  • Universiteit Utrecht
  • Opleveringsdatum
  • 2015
  • Omvang
  • ca. 2.800 m2