P&R Leidsche Rijn Centrum komt aan het Berlijnplein in Leidsche Rijn Centrum, direct naast het trein- en busstation. De garage zal plaats bieden aan bezoekers van het Berlijnplein, Cinemec, RAUM en bezoekers van bewoners van de toekomstige woningen in Leidsche Rijn Centrum Oost, die de komende jaren gebouwd gaan worden. De garage zal bestaan uit 620 parkeerplaatsen waarvan 50 voor de P+R.

Het plan omvat de nieuwbouw van een 7-laags parkeergarage. Hiervan zullen twee lagen onder maaiveld liggen. De afmeting van het gebouw is ca 60x40 meter. In een hoek van het gebouw is een torentje aanwezig. Deze geeft het gebouw een maximale hoogte van 36 meter boven maaiveld. De eis vanuit de gemeente Utrecht is om kolomvrije parkeerverdiepingen te realiseren met vlakke plafonds. Dit is gerealiseerd middels een casco, bestaande uit kanaalplaten met een druklaag en geïntegreerde liggers. Door de kolommen een kleine hart-op-hart afstand te geven, heeft de balk een gering overspanning en dus een beperkte hoogte. Vanuit de bouwkundige indeling (gevelbeeld dan wel rijbanen) kunnen niet al de kolommen tot op de fundering doorlopen. Hiervoor zijn diverse overdrachtsconstructies opgenomen in de gevel.

Visuals: 3D Studio Prins i.o.v. ZECC Architecten

  • Plaats
  • Utrecht
  • Architect
  • ZECC Architecten
  • Opdrachtgever
  • Gemeente Utrecht
  • Opleveringsdatum
  • 2019
  • Omvang
  • ca. 20.500 m2