De entree van de Keukenhof heeft een volledig nieuw gebouw gekregen. Het langgerekte gebouw heeft in het midden een doorgang naar het park. Hier zijn dan ook de kassa’s gesitueerd. In het gebouw zijn naast de kassa’s, ook toiletten, horeca, commerciële ruimte en kantoren aanwezig.

Het ontwerp kenmerkt zich door de houten dakconstructie die verspringend in hoogte is aangebracht. Zo is er aan de ene zijde van de doorgang een 1-laags gebouw ontstaan en aan de andere zijde een 2-laags gebouw.

Voor de vloeren zijn diverse maatregelen toegepast om materiaal te besparen. Zo is er voor de verdiepingsvloer gekozen voor het gebruik van een bollenvloer, wat het nodige materiaal bespaart, maar ook de belasting op de fundering sterk vermindert. Ook is gekozen voor het toepassen van kolomkoppen, waardoor de vloerdikte, en dus het materiaalgebruik, beperkt kan blijven.

Het dak heeft een beeldbepalend uiterlijk, waarbij de hoofdliggers bestaan uit gelamineerde houten liggers. De tussenliggende dakconstructie is zeer licht uitgevoerd met verschillende houten box-systemen. In deze box-systemen is de mogelijkheid benut de isolatie en de installaties te integreren.

De keuze van het constructieprincipe is per bouwdeel aangepast aan het gebruik en de optredende belastingen. Dit heeft geresulteerd in een optimaal gebruik van de gekozen materialen. Voor het lage gedeelte zijn slanke stalen kolommen gebruikt, die alleen het dak hoeven te dragen. Waar er wel een verdiepingsvloer op de kolommen rust worden voornamelijk betonnen kolommen gebruikt.

Door de bouwkundig gewenste hoogte van de houten dakliggers was het mogelijk het dak zwevend uit te voeren. Met zeer grote overspanningen van 25,2 meter zijn uitkragingen tot 10,8 meter gerealiseerd. In verband met het ontvangen van grote groepen bezoekers van het Keukenhof was dit voor de opdrachtgever zeer gewenst.

Foto's: Keukenhof (uitvoering) en John Marshall (oplevering)

  • Plaats
  • Lisse
  • Architect
  • Mecanoo architecten
  • Opdrachtgever
  • Stichting Keukenhof
  • Overige adviseurs
  • Brabanders Bouw Adviesbureau