Het project omvat de bouw van het nieuwe, internationale hoofdkantoor van Fokker in Papendrecht. IMd ontwierp de constructie van het opvallende complex.

De constructie van het gebouw bestaat uit een staalskelet en kanaalplaatvloeren. Een betonnen kern verzorgt de stabiliteit en draagt de krachten uit de ophangconstructie van de bovenbouw af. Voor die bovenbouw is in verband met de krachtswerking en de slankheid gekozen voor een staalplaatbetonvloer. Met deze keuze is het ook mogelijk geworden om de bovenbouw volledig stempelvrij te kunnen opbouwen.

De eenvoudige constructie-opzet van het gebouw maakt niet alleen de kolomvrije in de onderbouw financieel mogelijk, maar ook de ophangconstructie in bovenbouw. Door deze op de bovenste verdieping te integreren in de technische ruimten en de indeling iets aan te passen, sloot het architectonische ontwerp van de architect goed aan op de wensen van Fokker.

Voor al het staal zal een hoge staalkwaliteit worden gebruikt om zo de hoeveelheid primaire grondstoffen zoveel mogelijk te minimaliseren. De start van de bouw is gepland in 2016.

  • Plaats
  • Papendrecht
  • Architect
  • AAI (AGS Architects International)
  • Opdrachtgever
  • Fokker
  • Opleveringsdatum
  • 2018
  • Omvang
  • ca. 6.500 m2