Het project De Klencke omvat de nieuwbouw van een appartementencomplex met zes woonlagen en een eronder gelegen halfverdiepte parkeerkelder in Amsterdam Zuid. Het architectonisch ontwerp is van NL Architects.

De verdiepingsvloeren verspringen over de hoogte, zodat er aan de achterzijde mooie van bovenaf vrije balkons ontstaan, waaraan ook over de volle breedte van het gebouw een plantenbak is bevestigd. Er is optimaal gebruik gemaakt van schijfwerking van de woningscheidende betonwanden, om in de parkeergarage maar ook in de woningen grote vrije overspanningen (wandsparingen) mogelijk te maken. Zo zijn er in de garage zelfs schuine V-kolommen toegepast om de transparantie nog verder te vergroten. Zowel de galerijen als de plantenbakken aan de balkons zijn uitgevoerd met het lichte uitkragende systeem van Microbeton.

Omdat de bestaande palen niet getrokken konden worden, is het ontwerp van de paalfundering nog een bijzondere puzzel geweest. Voor de nieuwbouw is een bestaand verzorgingstehuis gedeeltelijk gesloopt en is er tegen het resterende deel aangebouwd.

Visuals: NL Architects

  • Plaats
  • Amsterdam
  • Architect
  • NL Architects
  • Opdrachtgever
  • NL Development
  • Opleveringsdatum
  • 2016
  • Omvang
  • ca. 6.000 m2