Op het buitenplein in Amstelveen bevindt zich een totaalproject: het warenhuis Hudson’s Bay, een nieuwe parkeergarage en UpMountain; een woongebouw bovenop de nieuwe parkeergarage naast warenhuis Hudson’s Bay. UpMountain wordt als het ware als een bergdorp bovenop de garage gerealiseerd.

Kenmerkend voor het gebouw is de getrapte vorm vanaf de zuidzijde waardoor er royale terrassen ontstaan op het zuiden. Ten behoeve van de flexibiliteit is de constructie van het gebouw separaat van de inbouw ontworpen. Het gebouw is hiermee zeer duurzaam, wijzigingen in de afbouw van het gebouw hebben geen invloed op het casco dat daarmee voor een langere tijd zijn waarde behoud.

De nieuwe parkeergarage is samengesteld uit prefabbeton, gecombineerd met in het werk gestort beton. De stramienmaat is 10,3 x 15m in verband met het parkeren. Om die reden worden de onderste twee lagen van UpMountain uitgevoerd als een overgangsconstructie, opgebouwd uit stalenvakwerken welke 15m overspannen. Op deze vakwerken wordt het overig deel van de constructie opgebouwd. De constructie van UpMountain bestaat uit een staalconstructie met kanaalplaatvloeren. De stabiliteit wordt gehaald uit de betonnen kern, samen met een aantal verbanden en raamwerken in de gevel.

Visuals: Rijnboutt / OC Graphics, foto’s: Kees Hummel

  • Plaats
  • Amstelveen
  • Architect
  • Rijnboutt
  • Opdrachtgever
  • AM
  • Opleveringsdatum
  • 2019