woensdag 19 mei 2021 Lees verder

Artikel Duurzaam Gebouwd: Duurzame Gebouwen vragen om slimmere toepassing van hout

Er woedt momenteel een hevige discussie over welk materiaal duurzamer is, beton of hout. Beide industrieën steken veel energie in de onderbouwing dat hun materiaal beter scoort in milieulastberekeningen. Deze discussie is veel te eenzijdig. Er moet veel meer aandacht uitgaan naar het duurzamer ontwerpen. De vraag daarbij is niet zozeer of je hout, beton of staal moet toepassen, maar waar en hoe je die materialen het beste kunt inzetten voor een zo duurzaam mogelijk resultaat.

Lees verder

maandag 17 mei 2021 Lees verder

The Muse is genomineerd voor Rotterdam Architectuurprijs 2021!

Deze markante woontoren is genomineerd voor de Rotterdam Architectuurprijs.

Lees verder

maandag 12 april 2021 Lees verder

Artikel Duurzaam Gebouwd: “Richt je in het ontwerp op levensduur en niet op het materiaal alleen”

Kantoren worden geacht 50 jaar mee te gaan en woningen zelfs 75 jaar. In de praktijk worden die leeftijden lang niet altijd gehaald. Dat terwijl je juist met een lange levensduur veel kunt besparen op de milieulast. “In het ontwerp moet veel meer aandacht worden besteed aan toekomstige bestemmingen”, aldus Pim Peters van IMd Raadgevende Ingenieurs. “Door meer te investeren in een adaptief ontwerp, kan de milieu-impact met sprongen omlaag.”

Lees verder

maandag 29 maart 2021 Lees verder

OPINIE: Laat BIM beter aansluiten op de uitvoering

BIM is een fantastisch hulpmiddel, waar we in de bouw een hoop plezier van hebben. Zeker met de ontwikkelingen die we de laatste jaren hebben doorgemaakt. Toch is het BIM-proces lang niet altijd optimaal. Zo streeft de BIM-regisseur vaak een compleet model na, zonder dat hij goed inzicht heeft in wat er in de uitvoering nodig is. Dat kan beter. Door goed na te denken over welke data, door wie en op welk moment in het model moet worden opgenomen, kunnen we BIM in zijn volle potentie benutten.

Lees verder
1 2 3 4 5  ...