vrijdag 27 maart 2020

Bouwdeel D van het voormalig Techniekmuseum is snel gebouwd….en ook snel weer af te breken. En dat is precies de bedoeling van dit circulaire kantoorgebouw. Het gebouw en de constructie zijn zo ontworpen dat het geheel demontabel is en de verschillende elementen (eventueel los van elkaar) opnieuw gebruikt kunnen worden.

Opperste eenvoud waren in zowel het bouwkundig – als het constructief ontwerp een belangrijk uitgangspunt. Het gebouw bestaat uit een rationeel geoptimaliseerd bouwpakket met een stalen, geprefabriceerde en buitengewoon ranke hoofddraagconstructie. De constructieve vloeren en het dak zijn van lichtgewicht houten Laminated Veneer Lumber (LVL)-elementen die eveneens geprefabriceerd zijn.

De complete draagstructuur van staalskelet en houten vloeren stond in slechts drie weken. En omdat alle verbindingen zijn gebout, zijn het skelet en de vloeren gemakkelijk uit elkaar te halen en ergens ander op te bouwen. Demontabel dus, en daarmee duurzaam, goedkoop en circulair.

Fotografie: Lucas van der Wee (cepezed)

Extra:
Op dinsdag 26 mei om 14 uur organiseert Bouwen met Staal in samenwerking met IMd en Cepezed een webinar over Bouwdeel D(emontabel), een bijzonder circulair kantoorpand.

Info & aanmelden: website Bouwen met Staal
Live uitzending: Youtubekanaal Bouwen met Staal

november 2019

Ultramoderne cGMP-productiefaciliteit HALIX op Bio Science Park Leiden geopend

Met een officiële openingsceremonie vierde biofarmaceutisch bedrijf HALIX op 21 november 2019 de opening van haar gloednieuwe GMP-faciliteit op het Leiden Bioscience Park. Het nieuwe gebouw van 6.700 m² huisvest cGMP-productieruimtes voor de ontwikkeling en productie van biofarmaceutica. IMd maakte het constructief ontwerp van het high-tech gebouw.


Oranjehotel wordt Rijksmonument

Het Oranjehotel krijgt de status van Rijksmonument. Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven laat weten dat 75 jaar na de bevrijding deze plek als erfgoed wordt aangewezen. Dit betekent dat het Oranjehotel beter kan worden beschermd omdat er middelen zijn voor beheer en onderhoud. Om het monument geschikt te maken als bezoekerscentrum heeft IMd adviezen gegeven om de bestaande constructie zoveel mogelijk te behouden bij de voorafgaande grootschalige renovatie.


IMd wint selectie VDMA terrein Eindhoven samen met Being Development en OMA

Gemeente Eindhoven heeft afgelopen vrijdag aangekondigd dat IMd Raadgevende Ingenieurs samen met Being Development en architectenbureau OMA de tender voor het Van der Meulen-Ansems-terrein (VDMA) in Eindhoven heeft gewonnen. Onder het motto ‘Join The Stage’ zal het gebied transformeren tot een levendige stedelijke hub met woningen, kantoren en openbare ruimte – een podium voor iedereen. De herontwikkeling van maar liefst 75.000 m2 in hartje binnenstad zal de nodige constructieve uitdagingen bieden aan IMd.