vrijdag 22 juni 2018

Donderdag 21 juni is de Amstel Tower in Amsterdam feestelijk geopend. Genodigden en buurtbewoners kregen de kans om op 100 meter hoogte van het fantastische uitzicht over Amsterdam te genieten. De prestigieuze woon- en hoteltoren van vastgoedontwikkelaar Provast ligt pal naast het Amstelstation en omvat 21.500 m².

De constructie van de woontoren bestaat uit heldere en logische draaglijnen die doorlopen tot de fundering. In twee richtingen verzorgen de aanwezige betonwanden de stabiliteit. Deze wanden worden in de onderbouw langer, en daarmee worden de krachten goed verspreid over de fundering. Hierdoor was het mogelijk om de dikte van de wanden te beperken. Op het oog een simpele betonconstructie, waarachter een uitgekiend constructief ontwerp schuilgaat.

Uitdaging bij het ontwerp van het palenplan was dat de bodem in dit deel van de hoofdstad nog minder draagkrachtig is dan elders. De tweede zandlaag is nauwelijks aanwezig. Het draagvermogen van palen in deze laag is daardoor heel beperkt, waardoor veel palen nodig zouden zijn. Er is daarom onderzocht of het mogelijk was te funderen in de derde zandlaag die pas 46 m onder maaiveld begint. Uiteindelijk is gekozen voor prefab-betonpalen. Die zijn echter niet in lengten groter dan 38 m te produceren. Daarom is gekozen voor een systeem met gekoppelde palen.

Het ontwerp van architectenbureau Powerhouse Company is de hoogste woontoren binnen de ring en is gebouwd door JP van Eesteren. IMd Raadgevende Ingenieurs is verantwoordelijk voor de hoofddraagconstructie. Amstel Tower bevat 192 huurappartementen, een 186 kamers tellend Meininger Hotel, een Q-park garage met 171 plaatsen en twee horeca-units Op de garage is door de gemeente Amsterdam een nieuw busstation gecreëerd. Het investeringsvolume van het project bedraagt circa 70 miljoen euro.

De slanke 100 meter hoge Amstel Tower verrijkt de skyline van het kantorencluster rondom de Rembrandttoren en creëert een aangename ontmoetingsplek op maaiveldniveau. Met deze eyecatcher wordt de omgeving van het Amstelstation herkenbaar als dynamisch stedelijk gebied, met respect voor het monumentale stationsgebouw. Amstel Tower vormt het startpunt van de kwaliteitsverbetering rondom het Amstelstation.

Foto oplevering: egbertdeboer.com

juni 2018

Feestelijke boeklancering ‘De kunst van het construeren’

Gisteren, op 28 juni, is bij IMd Raadgevende Ingenieurs ‘De kunst van het construeren’ gelanceerd. In dit boek laten Remko Wiltjer, Pim Peters, Rob Stark en Paul Korthagen – alle vier directeur-eigenaar van IMd – weten dat construeren veel meer is dan alleen een ambacht. De basis leert de constructeur tijdens de studie, de ‘kunst’ in de praktijk. De feestelijke boeklancering vond plaats op het kantoor van IMd in Rotterdam.


Ontwerp publieksingang tijdelijke Tweede Kamer gereed

Voor de tijdelijke locatie van de Tweede Kamer komt een publieksingang om de grote aantallen bezoekers goed en veilig te kunnen ontvangen. Deze entree wordt gemaakt aan de stationszijde van het gebouw aan de Bezuidenhoutseweg 67 in Den Haag, waar de Tweede Kamer vanwege de renovatie van het Binnenhof vanaf medio 2020 tijdelijk gehuisvest wordt. Kamerleden en medewerkers gebruiken de bestaande hoofdingang aan de Bezuidenhoutseweg.


Cadenza wint Gemma Smid Architectuurprijs 2018

Het project Cadenza wint de Gemma Smid Architectuurprijs Zoetermeer 2018. ‘Op deze voorheen doodse plek is een levendig stuk stad ontstaan. Het betreft een groot project, maar de eenheid in het gevelbeeld met een rustige uitstraling is sterk’, volgens de vakjury.


Amstel Tower op feestelijke wijze geopend

Donderdag 21 juni is de Amstel Tower in Amsterdam feestelijk geopend. Genodigden en buurtbewoners kregen de kans om op 100 meter hoogte van het fantastische uitzicht over Amsterdam te genieten. De prestigieuze woon- en hoteltoren van vastgoedontwikkelaar Provast ligt pal naast het Amstelstation en omvat 21.500 m².