maandag 11 september 2017

In BV-Nieuws vertelt Pim Peters over zijn benoeming tot Constructeur van het jaar 2017 én hoe hij zich inzet om duurzaam construeren binnen het constructie vak tot ontwikkeling te brengen.

Dit artikel is gepubliceerd in BV-nieuws 3, jaargang 2017. U vindt dit artikel hier terug op de website van de Betonvereniging. 

Onlangs ben ik uitgeroepen tot Constructeur van het Jaar 2017. Nu is boegbeeld van een vak zijn altijd een grote eer, maar dat is het zeker van een beroep met een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid en impact. Ga maar na: constructeurs ontwerpen letterlijk en figuurlijk de ruggengraat van de gebouwde omgeving. En dat vaak onder enorme tijdsdruk en met grote economische belangen op het spel. Veilige constructies, slim en efficiënt.

Zelf heb ik me de afgelopen jaren daarnaast óók ingezet om duurzaam construeren binnen ons vak tot ontwikkeling te brengen. Dat was een van de redenen dat ik tot Constructeur van het Jaar ben gekozen, bleek uit het juryrapport. Zo’n 60 procent van het materiaal in een gebouw zit in de hoofddraagconstructie. Minder constructief materiaalgebruik betekent een aanzienlijke besparing op primaire grondstoffen en heeft zo een veel lagere milieulast tot gevolg.

Nu de milieuprestatieberekening (MPG) van gebouwen met de Stichting Bouwkwaliteit is geharmoniseerd, heeft minister Stef Blok van Binnenlandse Zaken aangekondigd in 2018 een MPG-grenswaarde vast te stellen. Oftewel er gaat behalve op kosten en uitvoering ook gestuurd worden op de milieulast van gebouwen. Een doorbraak. Tot nu toe was het gebruik van primaire grondstoffen geen thema in de bouw.

De potentiële milieuwinst is enorm, zeker als in plaats van met nieuwe kolommen, balken en vloeren, met tweedehands exemplaren wordt gewerkt. Met zo’n ‘donor-skelet’ is maar liefst tot 75 procent van de milieulast van hoofddraagconstructie te reduceren. Van nu vooral van belang is dat constructeurs fingerspitzengefühl voor de milieulast ontwikkelen, zoals ze dat nu al hebben voor de ‘gewone’ kostprijs.

Laten we ons als constructeurs dus veel meer dan nu gaan mengen in de discussie over de oplossing van het milieu- en klimaatvraagstuk. We hebben de kennis, we hebben de middelen.

ir. Pim Peters, IMd Raadgevende Ingenieurs

maart 2017

Woontorens op Grotiusplaats: beeldbepalend en gevarieerd

De Grotiusplaats – een al 25 jaar braakliggend stuk binnenstad – krijgt eindelijk een invulling. Wethouders Joris Wijsmuller en Boudewijn Revis hebben de handen ineen geslagen met ontwikkelaar Provast om een aantrekkelijk nieuw en divers woonmilieu mogelijk te maken aan de stadsentree. IMd is verantwoordelijk voor de hoofddraagconstructie van het project.


Ook Tijdelijke Rechtbank Amsterdam in tv-programma Bouwen aan de Toekomst

Bekijk hier de beelden terug van het tv-programma Bouwen aan de Toekomst. Begin maart besteedde het nieuwe SBS6 programma aandacht aan de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam.


Blog: “Gebruik minder primaire grondstoffen”

De verkiezingen staan voor de deur. Alle goede voornemens van politieke partijen voor een beter milieu moeten omarmd worden. Maar welke partij heeft de moed om verder te gaan dan meer schone energie en minder CO2-uitstoot in zijn partijprogramma?


Complexe vijzeloperatie Weena 750 succesvol afgerond

Het voormalige kantoorgebouw aan het Weena 750 in Rotterdam wordt momenteel getransformeerd. Het absolute hoogtepunt van dit proces vond afgelopen dinsdag plaats tijdens het opvijzelen van het 50 meter hoge gebouw. Dit was nodig om de 500.000 kg belasting uit 16 bouwlagen van twee bestaande kolommen op één nieuwe kolom over te dragen. In slechts een halve dag werk is deze complexe operatie met groot succes verlopen.


Paul Korthagen toegetreden tot de directie van IMd Raadgevende Ingenieurs

Op 1 januari jongstleden is ir. Paul Korthagen (1977) toegetreden tot de directie van IMd Raadgevende Ingenieurs. Ook is hij vanaf die datum aandeelhouder geworden. IMd heeft daarmee nu vier directeur-eigenaren.


Primeur voor plukkruidentuin bij IMd

Half maart zal er bij IMd op de Piekstraat de eerste plukkruidentuin op locatie worden gerealiseerd. De tuin komt tot stand in co-productie met Stichting Rotterdamse Munt, waar wij trotse founding partner van zijn. Het initiatief van IMd om stadslandbouw te combineren met kantoorruimte, biedt voordelen als verbetering van het klimaat en het vergroenen van de kantooromgeving.


Optimale integratie van constructief en architectonisch ontwerp bij Holocaust Monument of Names Amsterdam

Momenteel werkt IMd aan het Holocaust Monument of Names in Amsterdam, het eerste gedenkteken met al de namen van de overleden Joden, Roma en Sinti die in de oorlog zijn vermoord. IMd is trots en verheugd hieraan mee te mogen werken. Bijzonder aan dit project is de werkwijze tussen constructeur en architect; een directe integratie van het ontwerp middels het 3D-softwareprogramma Rhinoceros.


Blog: "Goed, beter, best"

Lees hier de nieuwe blog van Paul Korthagen.


Beelden tv-programma Bouwen aan de Toekomst

Bekijk hier de beelden terug van het tv-programma Bouwen aan de Toekomst. Eind februari besteedde het nieuwe SBS6 programma aandacht aan Piekstraat 77 en aan het donorskelet aan de Hoogstraat in Rotterdam. In de tv-uitzending kwamen Pim Peters en Rob Stark aan het woord.