donderdag 29 januari 2015

Het is een van de grootste transformaties van Nederland: de ombouw van het voormalige kantoorgebouw De Admiraliteit (40.000 m2) in Rotterdam tot bijna 600 appartementen en woonstudio’s. IMd Raadgevende Ingenieurs ontwikkelde een tijdelijke constructie die ervoor zorgt dat twee 50 meter hoge bouwkranen op de bestaande parkeergarage kunnen staan – zonder extra funderingspalen. Onlangs is de uitvoering begonnen.

Het maximaal aanspreken van de reserves in bestaande constructies staat centraal in de aanpak die IMd voor gebouwtransformaties heeft ontwikkeld. Zo wordt bij dit project onder ieder raam in de dragende prefabgevel de borstwering verwijderd. Deze neemt daardoor geen deel meer in het opnemen van de windbelasting. Ter vervanging daarvan wordt de capaciteit van de in het werk gestorte betonnen kernen in het gebouw aangesproken.

Ook voor de plaatsing van de twee bouwkranen wordt de bestaande draagkracht maximaal aangesproken. Aan de krappe voorzijde was te weinig ruimte voor de kranen. Plaatsing op het dak was technisch mogelijk, alleen zouden er dan stempeltorens in het gebouw komen. Die konden niet worden gecombineerd met de werkzaamheden binnen. Daarom is ervoor gekozen om ze op de bestaande meerlaagse parkeergarage te plaatsen, aan de achterkant.

IMd ontwierp een tijdelijke, stalen hulpconstructie – een horizontaal stalen frame van 14,4 bij 4,6 meter op het bovenste dek, en meerdere verticale frames in de garage – die ervoor zorgt dat het gewicht van de kraan en z’n maximale hijslast zó worden gespreid dat de bestaande constructie deze kan opnemen. Zo wordt een dure, nieuwe fundering voorkomen; een die in de eindsituatie geen functie meer zou hebben.

De transformatie van De Admiraliteit is een ontwikkeling van City Pads. Klunder Architecten maakte het bouwkundig ontwerp en aannemer is ABB Bouwgroep Sliedrecht. De staalconstructie is uitgevoerd door Hanse Staalbouw.

foto's: Stieber Fotografie

januari 2015

dpcp realiseert tijdelijke rechtbank Amsterdam

Het consortium dpcp onder leiding van du Prie bouw & ontwikkeling uit Leiden en ontwikkelaar cepezedprojects uit Delft heeft de Design, Build, Maintain & Remove (DBMR)-opdracht voor de nieuwbouw van de tijdelijke rechtbank in Amsterdam gewonnen. cepezed en cepezedinterieur zijn als architect en interieurarchitect betrokken. Du Prie bouw & Ontwikkeling neemt de bouw voor zijn rekening.


“Toetsing veiligheid moet altijd bij overheid blijven”

Als het aan minister Blok ligt, gaat de toetsing van bouwplannen in Nederland ingrijpend op de schop. Private partijen zouden de taak van het publieke bouw- en woningtoezicht moeten overnemen, óók wat betreft constructieve veiligheid. Niet doen, schrijven Paul Korthagen en Remko Wiltjer van IMd vandaag in een artikel in Cobouw. Veiligheid is van algemeen belang en dús een publieke taak.


Blog: “Duurzaamheid - niet praten maar poetsen”

Ir. Pim Peters heeft dit jaar één goed voornemen: geen goede voornemens, zeker niet op het gebied van duurzaamheid. Actie, daar gaat het om, niet volgende maand, of morgen, of straks, maar nú.


Eerste lustrum IMd Academy

In 2010 is IMd begonnen met een eigen, interne opleiding van jonge constructeurs. Beroeps- en universitaire opleidingen sluiten namelijk niet goed aan bij de dagelijkse werkzaamheden van de constructeur. Dit jaar viert de IMd Academy het eerste lustrum.


IMd in 2015: van woontorens tot kantoortransformaties, van dierenasiel tot filmarchief en gevangenis

Het nieuwe jaar is voor IMd goed begonnen: op de valreep van het oude hebben we opnieuw een aantal leuke, spannende, uitdagende projecten in portefeuille gekregen. Samen met de al lopende werken belooft 2015 in alle opzichten nú al een mooi jaar te worden.


Bestaande parkeergarage draagt 50 meter hoge bouwkranen

Het is een van de grootste transformaties van Nederland: de ombouw van het voormalige kantoorgebouw De Admiraliteit (40.000 m2) in Rotterdam tot bijna 600 appartementen en woonstudio’s. IMd Raadgevende Ingenieurs ontwikkelde een tijdelijke constructie die ervoor zorgt dat twee 50 meter hoge bouwkranen op de bestaande parkeergarage kunnen staan – zonder extra funderingspalen. Onlangs is de uitvoering begonnen.