woensdag 17 januari 2018

Vandaag is online het verslag “Aanvullende kennis over circulaire bouw en demontage is wenselijk” verschenen. Het artikel gaat over het onderzoek naar hergebruik van het betonskelet van het voormalig KPN-gebouw in Utrecht ten behoeve van het project het Hof van Cartesius.

Woningcorporatie SSH verwierf in 2008 het KPN-gebouw aan de Burgemeester Fockema Andreaelaan in Utrecht. Nadat de transformatie van het KPN-gebouw tot studentenwoningen niet haalbaar bleek, is op initiatief van IMd onderzocht of het betonnen casco was toe te passen met het in 2012 ontwikkelde principe van het ‘donorskelet’. IMd bracht zo de verbinding tot stand tussen SSH en de initiatiefnemers van het Hof van Cartesius voor het realiseren van een circulaire proeftuin. Het Hof van Cartesius is een nieuwe, groene ontmoetings- en werkplek die voor 90% met “bouwafval” is gerealiseerd. Om te voorkomen dat het betonen casco als bouwafval zou eindigen, is onderzocht om uit het bestaande gebouw constructieve elementen te zagen en ze een nieuw tweede leven te geven.

Bij de eerste fase is de inzet van een betonnen donorskelet niet tot stand gekomen. In het verslag wordt ingegaan op de kansen en de bijkomende valkuilen en de risico’s die gedurende het onderzoek naar voren zijn gekomen. Een mooi leerdocument dat het inzetten van betonnen gebouwen als donorskelet in de toekomst beter mogelijk maakt. In Rotterdam is het eerste donorskelet echter al een feit. Stalen donor-onderdelen zijn gebruikt bij de transformatie van winkelpanden aan de Hoogstraat in Rotterdam. De inzet van een grootschalige tweedehandsconstructie bij commerciële nieuwbouw is een unicum in Europa.

Lees het volledige verslag via publicaties of via de afbeeldingen. Het verslag is samengesteld in opdracht van de Economic Board Utrecht en mede mogelijk gemaakt door Alliantie Cirkelregio Utrecht en is gepubliceerd tijdens de Week van de Circulaire Economie 2018 (15 tot en met 19 januari). In deze reeks verschijnt binnenkort ook een artikel over het Hof van Cartesius.

juni 2018

Feestelijke boeklancering ‘De kunst van het construeren’

Gisteren, op 28 juni, is bij IMd Raadgevende Ingenieurs ‘De kunst van het construeren’ gelanceerd. In dit boek laten Remko Wiltjer, Pim Peters, Rob Stark en Paul Korthagen – alle vier directeur-eigenaar van IMd – weten dat construeren veel meer is dan alleen een ambacht. De basis leert de constructeur tijdens de studie, de ‘kunst’ in de praktijk. De feestelijke boeklancering vond plaats op het kantoor van IMd in Rotterdam.


Ontwerp publieksingang tijdelijke Tweede Kamer gereed

Voor de tijdelijke locatie van de Tweede Kamer komt een publieksingang om de grote aantallen bezoekers goed en veilig te kunnen ontvangen. Deze entree wordt gemaakt aan de stationszijde van het gebouw aan de Bezuidenhoutseweg 67 in Den Haag, waar de Tweede Kamer vanwege de renovatie van het Binnenhof vanaf medio 2020 tijdelijk gehuisvest wordt. Kamerleden en medewerkers gebruiken de bestaande hoofdingang aan de Bezuidenhoutseweg.


Cadenza wint Gemma Smid Architectuurprijs 2018

Het project Cadenza wint de Gemma Smid Architectuurprijs Zoetermeer 2018. ‘Op deze voorheen doodse plek is een levendig stuk stad ontstaan. Het betreft een groot project, maar de eenheid in het gevelbeeld met een rustige uitstraling is sterk’, volgens de vakjury.


Amstel Tower op feestelijke wijze geopend

Donderdag 21 juni is de Amstel Tower in Amsterdam feestelijk geopend. Genodigden en buurtbewoners kregen de kans om op 100 meter hoogte van het fantastische uitzicht over Amsterdam te genieten. De prestigieuze woon- en hoteltoren van vastgoedontwikkelaar Provast ligt pal naast het Amstelstation en omvat 21.500 m².