woensdag 22 april 2015

Constructief ontwerpen is veel méér dan alleen een constructie ontwerpen. Zo ontwikkelde IMd voor het binnenstedelijke project Cadenza een constructie die ervoor zorgt dat de bestaande V&D-vestiging tijdens de bouw ongehinderd kan functioneren. Mede daardoor werd het project financieel haalbaar.

Ruim 200 parkeerplaatsen op maaiveld, daarboven een supermarkt en casino, en dáárboven 70 jongerenwoningen in meerdere lagen – dat is Cadenza, het nieuwe horecaplein van Stadshart Zoetermeer. De nieuwbouw, ontworpen door architectenbureau OeverZaaijer, sluit aan op bestaande horeca, een bioscoop, het Stadstheater en de V&D.

Eis was dat het warenhuis tijdens de uitvoering volledig in bedrijf zou blijven. Knelpunt was vooral de expeditie aan de achterkant, waar de nieuwbouw aansluit. IMd stelde voor om in plaats van de dure brugliggers die aanvankelijk in de nieuwbouw waren voorzien, een veel kosteneffectievere combinatie van staalskelet en kanaalplaatvloeren toe te passen.

Niet alleen is de prijs veel lager dan een constructie met brugliggers, er kan ook zeer snel mee worden gebouwd, is goed in te passen in de fasering van nieuwe, volledig betonnen, constructie én betekent ook nog eens veel minder overlast voor V&D tijdens de bouw. Mede daardoor werd het volledige project financieel haalbaar.

Deze maand is de bouw van Cadenza begonnen. Begin 2017 wordt het project naar verwachting opgeleverd. Opdrachtgever is projectontwikkelaar Synchroon, onderdeel van het Rotterdamse TBI-holdings. De aannemer is ERA Contour, eveneens onderdeel van TBI.

januari 2015

dpcp realiseert tijdelijke rechtbank Amsterdam

Het consortium dpcp onder leiding van du Prie bouw & ontwikkeling uit Leiden en ontwikkelaar cepezedprojects uit Delft heeft de Design, Build, Maintain & Remove (DBMR)-opdracht voor de nieuwbouw van de tijdelijke rechtbank in Amsterdam gewonnen. cepezed en cepezedinterieur zijn als architect en interieurarchitect betrokken. Du Prie bouw & Ontwikkeling neemt de bouw voor zijn rekening.


“Toetsing veiligheid moet altijd bij overheid blijven”

Als het aan minister Blok ligt, gaat de toetsing van bouwplannen in Nederland ingrijpend op de schop. Private partijen zouden de taak van het publieke bouw- en woningtoezicht moeten overnemen, óók wat betreft constructieve veiligheid. Niet doen, schrijven Paul Korthagen en Remko Wiltjer van IMd vandaag in een artikel in Cobouw. Veiligheid is van algemeen belang en dús een publieke taak.


Blog: “Duurzaamheid - niet praten maar poetsen”

Ir. Pim Peters heeft dit jaar één goed voornemen: geen goede voornemens, zeker niet op het gebied van duurzaamheid. Actie, daar gaat het om, niet volgende maand, of morgen, of straks, maar nú.


Eerste lustrum IMd Academy

In 2010 is IMd begonnen met een eigen, interne opleiding van jonge constructeurs. Beroeps- en universitaire opleidingen sluiten namelijk niet goed aan bij de dagelijkse werkzaamheden van de constructeur. Dit jaar viert de IMd Academy het eerste lustrum.


IMd in 2015: van woontorens tot kantoortransformaties, van dierenasiel tot filmarchief en gevangenis

Het nieuwe jaar is voor IMd goed begonnen: op de valreep van het oude hebben we opnieuw een aantal leuke, spannende, uitdagende projecten in portefeuille gekregen. Samen met de al lopende werken belooft 2015 in alle opzichten nú al een mooi jaar te worden.


Bestaande parkeergarage draagt 50 meter hoge bouwkranen

Het is een van de grootste transformaties van Nederland: de ombouw van het voormalige kantoorgebouw De Admiraliteit (40.000 m2) in Rotterdam tot bijna 600 appartementen en woonstudio’s. IMd Raadgevende Ingenieurs ontwikkelde een tijdelijke constructie die ervoor zorgt dat twee 50 meter hoge bouwkranen op de bestaande parkeergarage kunnen staan – zonder extra funderingspalen. Onlangs is de uitvoering begonnen.