dinsdag 25 juni 2019

Het centrum van Alphen aan den Rijn krijgt met het cBA-gebouw een nieuw multifunctioneel gebouw waarin openbare stadsbibliotheek, stadsarchief, fietsenstalling en parkeergarage onder één dak worden geplaatst. De nieuwe bovengrondse parkeergarage sluit aan op het oude parkeerdek van het bestaande winkelcentrum dat er pal naast ligt. Het constructief ontwerp is erop gericht om een stapeling van functies met grote vloeroverspanningen voor kolomvrij parkeren mogelijk te maken. Het gehele gebouw is als een prefab-constructie ontworpen.

In het centrum van Alphen aan den Rijn wordt flink geïnvesteerd in de herontwikkeling van de binnenstad. Dit gebied ondergaat een forse transformatie waarbij verschillende bestaande gebouwen plaatsmaken voor nieuwe woningen, winkels en voorzieningen om het centrum aantrekkelijk te maken. Het bestaande winkelcentrum dat pal naast het cBA-gebouw staat, is in deze herontwikkeling meegenomen. Zo wordt het parkeerdek van het bestaande winkelcentrum gekoppeld aan het nieuwe cBA-gebouw. Op de onderste twee verdiepingen van het combigebouw zullen de bibliotheek, de fietsenstalling en de balie van het stadsarchief worden ondergebracht. De bovenste drie lagen zijn gereserveerd voor de parkeergarage.

In het nieuwe complex van ruim 13.000 vierkante meter zijn kanaalplaatvloeren met een overspanning van 16 meter toegepast. De nieuwe parkeergarage is toegankelijk via het dak van de oude parkeergarage. In het parkeergedeelte van het nieuwe gebouw zit een forse hellingbaan om naar en van het parkeerdek te kunnen rijden van het bestaande winkelcentrum. Bezoekers aan het winkelcentrum kunnen zowel de bibliotheek als het winkelcentrum vanaf het parkeerdek bereiken.

IMd heeft de hoofddraagconstructie ontworpen en is vanaf het schetsontwerp betrokken geweest bij dit project. Daarbij is het stapelen van de twee functies, waarbij optimaal gebruik is gemaakt van de ruimte, binnen het gebouw een belangrijk aandachtspunt geweest. Voor de parkeergarage op de bovenste lagen is gebruik gemaakt van een splitlevelconstructie met parkeren op de hellingbanen. Door de grote vloeroverspanning van 16 meter, waarbij gebruik wordt gemaakt van kanaalplaatvloeren, wordt kolomvrije parkeren mogelijk gemaakt. Naast besparing van ruimte, resulteert dit ook in parkeergemak. IMd heeft naast het ontwerp van de hoofddraagconstructie ook intensief samengewerkt met aannemer De Vries en Verburg om de werkvolgorde te bepalen waardoor de stabiliteit van de constructie tijdens de uitvoering gegarandeerd is.  

Voor de transparantie in de bibliotheek worden hoge vides in de verdiepingen van de onderbouw gemaakt. Deze vides hebben spectaculaire, grillige vloerranden die op maat zijn gemaakt en aan de kanaalplaatvloeren zijn gestort.

Het nieuwe multifunctionele cBA gebouw in Alphen aan den Rijn opent haar deuren eind 2019.

Architectenbureau Common Affairs is sinds 2011 betrokken bij de stedenbouwkundige aanpak van Alphen aan den Rijn en stuurt als supervisor architecten van verschillende architectenbureaus aan.

Foto’s: de Vries en Verburg

Visual: Common Affairs

september 2019

Start bouw Life Science Cluster David de Wiedgebouw

Afgelopen week is officieel de bouw van start gegaan van de uitbreiding van Life Science Cluster David de Wiedgebouw. Het complex zal een grootschalige verbouwing en verduurzaming ondergaan en wordt dé high-end ontmoetingsplek waar toponderzoek samenkomt. Doordat het gebouw stap voor stap wordt aangepast, zullen er steeds meer werkplekken en uitstekende flexibele labs komen.


Hoogste punt Depot Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam

De bouw van het Depot beleefde vandaag een bijzondere mijlpaal: het hoogste punt is bereikt! Naast Bas Kurvers (wethouder R’dam), Sjarel Ex (directeur Boijmans Van Beuningen), Winy Maas (MVRDV) en Roel Vollebregt (directeur BAM) vierden de genodigden dit bijzondere moment. IMd kreeg de uitdaging om de constructie te ontwerpen van dit icoon aan de Rotterdamse skyline. Met het bereiken van het hoogste punt is het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld weer een stap verder in zijn realisatie.


Feestelijke opening Varkenoord, nieuwe trainingsaccommodatie Feyenoord

Vrijdag 23 augustus is trainingsaccommodatie Varkenoord feestelijk geopend. Na een openingswoord van Feyenoord-directeur Mark Koevermans en Peter Bak, afgevaardigde van het bestuur van SC Feyenoord, openden Giovanni van Bronckhorst en Robin van Persie officieel de nieuwe trainings- en wedstrijdaccommodatie voor Feyenoord Academy en Sportclub Feyenoord. Naast de eerder door IMd ontworpen accommodatie voor de BVO heeft de jeugd van Feyenoord nu ook een topsportonderkomen met hoogwaardige faciliteiten.