dinsdag 25 juni 2019

Het centrum van Alphen aan den Rijn krijgt met het cBA-gebouw een nieuw multifunctioneel gebouw waarin openbare stadsbibliotheek, stadsarchief, fietsenstalling en parkeergarage onder één dak worden geplaatst. De nieuwe bovengrondse parkeergarage sluit aan op het oude parkeerdek van het bestaande winkelcentrum dat er pal naast ligt. Het constructief ontwerp is erop gericht om een stapeling van functies met grote vloeroverspanningen voor kolomvrij parkeren mogelijk te maken. Het gehele gebouw is als een prefab-constructie ontworpen.

In het centrum van Alphen aan den Rijn wordt flink geïnvesteerd in de herontwikkeling van de binnenstad. Dit gebied ondergaat een forse transformatie waarbij verschillende bestaande gebouwen plaatsmaken voor nieuwe woningen, winkels en voorzieningen om het centrum aantrekkelijk te maken. Het bestaande winkelcentrum dat pal naast het cBA-gebouw staat, is in deze herontwikkeling meegenomen. Zo wordt het parkeerdek van het bestaande winkelcentrum gekoppeld aan het nieuwe cBA-gebouw. Op de onderste twee verdiepingen van het combigebouw zullen de bibliotheek, de fietsenstalling en de balie van het stadsarchief worden ondergebracht. De bovenste drie lagen zijn gereserveerd voor de parkeergarage.

In het nieuwe complex van ruim 13.000 vierkante meter zijn kanaalplaatvloeren met een overspanning van 16 meter toegepast. De nieuwe parkeergarage is toegankelijk via het dak van de oude parkeergarage. In het parkeergedeelte van het nieuwe gebouw zit een forse hellingbaan om naar en van het parkeerdek te kunnen rijden van het bestaande winkelcentrum. Bezoekers aan het winkelcentrum kunnen zowel de bibliotheek als het winkelcentrum vanaf het parkeerdek bereiken.

IMd heeft de hoofddraagconstructie ontworpen en is vanaf het schetsontwerp betrokken geweest bij dit project. Daarbij is het stapelen van de twee functies, waarbij optimaal gebruik is gemaakt van de ruimte, binnen het gebouw een belangrijk aandachtspunt geweest. Voor de parkeergarage op de bovenste lagen is gebruik gemaakt van een splitlevelconstructie met parkeren op de hellingbanen. Door de grote vloeroverspanning van 16 meter, waarbij gebruik wordt gemaakt van kanaalplaatvloeren, wordt kolomvrije parkeren mogelijk gemaakt. Naast besparing van ruimte, resulteert dit ook in parkeergemak. IMd heeft naast het ontwerp van de hoofddraagconstructie ook intensief samengewerkt met aannemer De Vries en Verburg om de werkvolgorde te bepalen waardoor de stabiliteit van de constructie tijdens de uitvoering gegarandeerd is.  

Voor de transparantie in de bibliotheek worden hoge vides in de verdiepingen van de onderbouw gemaakt. Deze vides hebben spectaculaire, grillige vloerranden die op maat zijn gemaakt en aan de kanaalplaatvloeren zijn gestort.

Het nieuwe multifunctionele cBA gebouw in Alphen aan den Rijn opent haar deuren eind 2019.

Architectenbureau Common Affairs is sinds 2011 betrokken bij de stedenbouwkundige aanpak van Alphen aan den Rijn en stuurt als supervisor architecten van verschillende architectenbureaus aan.

Foto’s: de Vries en Verburg

Visual: Common Affairs

juni 2018

Feestelijke boeklancering ‘De kunst van het construeren’

Gisteren, op 28 juni, is bij IMd Raadgevende Ingenieurs ‘De kunst van het construeren’ gelanceerd. In dit boek laten Remko Wiltjer, Pim Peters, Rob Stark en Paul Korthagen – alle vier directeur-eigenaar van IMd – weten dat construeren veel meer is dan alleen een ambacht. De basis leert de constructeur tijdens de studie, de ‘kunst’ in de praktijk. De feestelijke boeklancering vond plaats op het kantoor van IMd in Rotterdam.


Ontwerp publieksingang tijdelijke Tweede Kamer gereed

Voor de tijdelijke locatie van de Tweede Kamer komt een publieksingang om de grote aantallen bezoekers goed en veilig te kunnen ontvangen. Deze entree wordt gemaakt aan de stationszijde van het gebouw aan de Bezuidenhoutseweg 67 in Den Haag, waar de Tweede Kamer vanwege de renovatie van het Binnenhof vanaf medio 2020 tijdelijk gehuisvest wordt. Kamerleden en medewerkers gebruiken de bestaande hoofdingang aan de Bezuidenhoutseweg.


Cadenza wint Gemma Smid Architectuurprijs 2018

Het project Cadenza wint de Gemma Smid Architectuurprijs Zoetermeer 2018. ‘Op deze voorheen doodse plek is een levendig stuk stad ontstaan. Het betreft een groot project, maar de eenheid in het gevelbeeld met een rustige uitstraling is sterk’, volgens de vakjury.


Amstel Tower op feestelijke wijze geopend

Donderdag 21 juni is de Amstel Tower in Amsterdam feestelijk geopend. Genodigden en buurtbewoners kregen de kans om op 100 meter hoogte van het fantastische uitzicht over Amsterdam te genieten. De prestigieuze woon- en hoteltoren van vastgoedontwikkelaar Provast ligt pal naast het Amstelstation en omvat 21.500 m².