IMd Raadgevende Ingenieurs wenst jou en je dierbaren een mooi 2021!
Foto: Ossip van Duivenbode
Funderingen zijn niet zichtbaar, en daarmee een noodzakelijke, niet-sexy kostenpost. Ondergronds maakt onbemind. Maar in zijn blog voor Cement betoogt Karel Terwel dat "niet-zichtbare ondergrondse zaken wel degelijk veel aandacht behoren te krijgen".
IMd Raadgevende Ingenieurs heeft het startsein gegeven voor het printen van het allereerste 3D-geprinte paviljoen, geheel gemaakt van gerecyclede PET flessen. Na jarenlang materiaalonderzoek in samenwerking met de TU Delft, is het de eerste keer dat deze polyester kunststof constructief wordt ingezet. Iets vertraagd vanwege Covid-19 wordt het paviljoen in de loop van 2021 in Rotterdam gepresenteerd. Dat is niet het slot, maar juist de start van een experiment!
MAD Architects heeft nieuwe beelden naar buiten gebracht van de transformatie van FENIX in Rotterdam. IMd is als hoofdconstructeur zowel betrokken bij de restauratie van het bestaande casco van de loods, als voor de uitdagende constructie van het uitkijkplatform bovenop de loods, dat voortkomt uit omhoog spiralende trappen (‘de tornado’).
Het hoofdkantoor van PB tec langs de A20 is onlangs opgeleverd. MoederscheimMoonen ontwierp het kantoorgebouw annex bedrijfshal met een voorgevel geïnspireerd op het iconische bovenaanzicht van het Westlandse landschap. IMd ontwierp de constructie, waarbij belangrijk was dat de kantoorvleugel geen hinder ondervindt van de werkzaamheden in de bedrijfshal.
Park Hoog Oostduin heeft de Gulden Feniks 2020 in de categorie transformatie gewonnen. Voor het project is een voormalig verouderd Shell-kantoor in Den Haag met zoveel mogelijk behoud van de bestaande constructie getransformeerd tot luxe appartementen. Daarvoor is het gebouw over de volle hoogte door middel van een stalen ‘rek’ drie meter uitgebreid.
Vorige week zijn de heiwerkzaamheden voor Lely Campus fase 2 afgerond. In totaal werden ruim 1800 heipalen geslagen als basis voor de verdere ontwikkeling van het duurzame kantoor- en productiecomplex van robotleverancier voor de melkveehouderij Lely. IMd maakte voor zowel het eerder gebouwde hoofdcomplex als de huidige uitbreiding het constructief ontwerp.
Als constructiebureau dat zich sinds jaar en dag inzet voor duurzaamheid en circulariteit, kent IMd Raadgevende Ingenieurs de voordelen en valkuilen van hout. In een interview met Duurzaam Gebouwd deelt ir. Pim Peters van IMd daarom zijn mening over de populariteit van houtbouw. "Blijf goed nadenken over de uitgangspunten en consequenties van houtconstructies."
Dinsdag 13 oktober 2020 vindt de Nationale Staalbouwdag plaats. Aan het einde van deze dag wordt traditiegetrouw de Nationale Staalprijs uitgereikt, alsmede de Nationale Duurzaamheidsprijs Staal. Dit jaar voor het eerst geheel online. Tijdens deze Staalbouwdag zal in het middagprogramma Pim Peters een lezing geven over Toekomstbestendig Ontwerpen
Het project Winkelpanden Hoogstraat 168-172 heeft de Staalprijs Duurzaamheid gewonnen. Een bekroning op het pionierswerk van IMd en samenwerkingspartners om het eerste grootschalige donorskelet toe te passen.
Mooi zicht op de spanten van Hal 70, het hart van het nieuwe Mindlabs Tilburg. De hal wordt momenteel naar ontwerp van Ector Hoogstad gerenoveerd en uitgebreid. IMd adviseerde over het constructief hergebruiken van de spanten en de aansluiting van bestaande bouw op de nieuwbouw.
Ter gelegenheid van ‘de Zilveren Opening’ publiceerde IMd een persbericht over de bijzondere constructie van het Depot Boijmans van Beuningen. Op het eerste gezicht lijkt een zes verdiepingen tellend gebouw namelijk constructief gezien een makkie. Maar niets is minder waar bij het Depot.
Het onlangs opgeleverde MFA de Boezem is bijna volledig gebouwd met gebruikte materialen en bovendien grotendeels demontabel. IMd bedacht als constructeur van dit project onder andere een fundering op gerecyclede platen.
Fotograaf Laurens Kuipers maakte onlangs prachtige foto's van de opgeleverde woontorens Monarch III. Op de foto's zijn goed de verdiepingshoge ramen en transparante hoeken te zien, waar IMd een constructieve oplossing voor bedacht.
Voor de Nationale Staalprijs 2020 zijn vier projecten van IMd genomineerd, elk met zijn eigen bijzonderheid. Het project Park Hoog Oostduin heeft een bijzondere uitbreiding in staal, de winkelpanden Hoogstraat 168-172 zijn opgebouwd uit donorstaal en zowel het Bolidt Innovation Center als de RET Remise Kleiweg zijn industriepand en kantoor ineen, wat in beide gevallen vroeg om een bijzondere (staal) constructie- en detaillering.
Het nieuwe laboratorium Biopartner 5 op het Leiden Bio Science Park is opgebouwd uit maar liefst 165.000 kg staal dat 50 jaar lang de basis vormde van een nabijgelegen universiteitsgebouw. Het staal werd gedemonteerd, 750 meter verplaatst, op locatie bewerkt en vervolgens opnieuw opgebouwd als ‘donorskelet’ voor het nieuwe gebouw. Door de unieke schaal en werkwijze toont Biopartner 5 de belofte van grootschalig hergebruik in de bouw.
Direct naast station Utrecht Centraal, pal boven het bus- en tramstation van de Uithoflijn, is multifunctioneel gebouw Het Platform in gebruik genomen. IMd droeg bij aan de haalbaarheid van het project door een constructief ontwerp waarbij minder staal en beton nodig was en een snellere bouwtijd kon worden gerealiseerd.
De bouw van Depot Boijmans Van Beuningen, 's werelds eerste publiek toegankelijke kunstdepot, is bijna gereed. Met de ‘Zilveren Opening’ op vrijdag 25, zaterdag 26 en zondag 27 september opent een leeg depot voor het eerst zijn deuren voor het publiek tijdens een speciale 'sneak preview'. In Cement is vorig jaar over het project het drieluik ‘Kunstwerk in beton’ verschenen, waar IMd als hoofdconstructeur aan meeschreef.
"Onderonsjes zijn de smeerolie voor een project." Digitale communicatie is vaak heel efficiënt, maar face to face contact is ook voor de constructeur eigenlijk onmisbaar", stelt IMd'er en universitair docent Karel Terwel in zijn column voor Cement Online.
Vandaag is officieel de eerste paal van de fundering van het Holocaust Namenmonument in de grond geschroefd. IMd is al enkele jaren als hoofdconstructeur bij dit gedenkwaardige project betrokken en ontwierp de constructie voor de metershoge wanden waaruit het monument bestaat.
De Amsterdamse Van Gendthallen staan er al tientallen jaren verlaten bij, maar daar komt binnenkort verandering in! In samenwerking PEAK Development en Braaksma & Roos Architectenbureau werkt IMd aan het constructief ontwerp voor restauratie en herontwikkeling van het indrukwekkende industriële complex. De originele kolomconstructies vormen het decor voor de herbestemming.
Nu excursies en lezingen zijn afgelast heeft IMd de handen ineen geslagen met Bouwen met Staal om kennis over constructief ontwerpen online te blijven delen. Dinsdag 12 mei trapten we af met een interactieve uitzending (webinar) in samenwerking met architect Rijnboutt over UpMountain . Dinsdag 26 mei vertelden we in een live Youtube-uitzending samen met Cepezed meer over Bouwdeel D(emontabel).
Het zijn bijzondere tijden maar de bouw gaat door. En daar zijn we als IMd blij mee want we hebben diverse mooie projecten die in uitvoering zijn. Een (hele) kleine greep: Biopartner 5, P&R Berlijnplein, Groene Entree/Overkapping A12 en het Depotgebouw van Boijmans van Beuningen.
Creativiteit en kennis worden de unique selling points van de ontwerpend constructeur voorspelt Patrick van Dodewaard van IMd in zijn column voor Cement.
IMd Raadgevende Ingenieurs uit Rotterdam startte in 2012 een onderzoek naar de mogelijkheden om oude gebouwen niet te transformeren maar hun constructie opnieuw toe te passen. Met succes want het zogenaamde ‘donorskelet’ is van concept uitgegroeid tot circulaire werkelijkheid: meerdere projecten kregen de afgelopen jaren delen van een tweedehands constructie.
De leverancier van de houten constructie van Techniekmuseum Bouwdeel D, Metsä Wood, heeft een challenge uitgeschreven voor innovatieve ideeën in hybride constructie. Het Techniekmuseum Bouwdeel D wordt daarbij als voorbeeld genoemd.
Bouwdeel D(emontabel) van het voormalig Techniekmuseum in Delft is snel gebouwd...en ook snel weer af te breken. En dat is precies de bedoeling van dit circulaire kantoorgebouw. Het gebouw en de constructie zijn zo ontworpen dat het geheel demontabel is en de verschillende elementen (eventueel los van elkaar) opnieuw gebruikt kunnen worden.
Onlangs maakte fotograaf Hans Wilschut foto’s van het bijna opgeleverde project The Muse. Meest in het oog springt de knik in de toren boven de plint.