woensdag 31 mei 2017

De nieuwbouw van het Experience & Innovation Center van Bolidt is van start gegaan. Aan de kade van rivier de Noord komt een eigentijds belevings- en innovatiecentrum, waar bezoekers straks de unieke mogelijkheden van kunststof kunnen zien en ervaren. Het gebouw is ontworpen door het architectenconsortium Lüchinger Architects, RoosRos Architecten en Kossmann.dejong.

Het Experience & Innovation Center heeft een aantal constructieve bijzonderheden. Grote kolomvrije ruimten zijn gerealiseerd met een snel bouwsysteem. Door IMd is vanaf het begin actief geadviseerd om de hoofddraagconstructie economisch in het bouwkundig ontwerp te integreren. Door een heldere structuur in de plattegrond is een overzichtelijke staalconstructie ontworpen, die bijdraagt aan de vormentaal van het ontwerp. Mede door een economisch bouwsysteem is het mogelijk geworden de innovatieve wens van Bolidt te realiseren.

In de centrale hal is een overspanning van ca. 16 meter gerealiseerd, waarbij een graadstructuur door middel van gekruisde liggers deze overspanning overbrugd. Door de liggers in het zicht te laten, wordt een industriële uitstraling in de exporuimte nagestreefd. Door grote glazen schuifdeuren aan deze dakconstructie op te hangen, wordt de exporuimte toegankelijk gemaakt voor het exposeren van grote (kunst)werken. Ter plaatse van het laad- en losgedeelte wordt een uitkraging in twee richtingen gerealiseerd middels vakwerkliggers. Bij de beeldbepalende luifel en het dak van de Experience ruimte, is samen met Lüchinger Architects gezocht naar een optimale integratie tussen beeld en draagconstructie.

De nieuwbouw van Bolidt gaat gelijk op met de ontwikkelingen van het kadegebied. Deze ontwikkelingen worden tezamen AREA78 genoemd. De officiële opening van het Experience & Innovation Center volgt naar verwachting in het najaar van 2018. Wil je de ontwikkelingen van AREA78 volgen, kijk dan op de website: www.area78.info.

maart 2017

Woontorens op Grotiusplaats: beeldbepalend en gevarieerd

De Grotiusplaats – een al 25 jaar braakliggend stuk binnenstad – krijgt eindelijk een invulling. Wethouders Joris Wijsmuller en Boudewijn Revis hebben de handen ineen geslagen met ontwikkelaar Provast om een aantrekkelijk nieuw en divers woonmilieu mogelijk te maken aan de stadsentree. IMd is verantwoordelijk voor de hoofddraagconstructie van het project.


Ook Tijdelijke Rechtbank Amsterdam in tv-programma Bouwen aan de Toekomst

Bekijk hier de beelden terug van het tv-programma Bouwen aan de Toekomst. Begin maart besteedde het nieuwe SBS6 programma aandacht aan de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam.


Blog: “Gebruik minder primaire grondstoffen”

De verkiezingen staan voor de deur. Alle goede voornemens van politieke partijen voor een beter milieu moeten omarmd worden. Maar welke partij heeft de moed om verder te gaan dan meer schone energie en minder CO2-uitstoot in zijn partijprogramma?


Complexe vijzeloperatie Weena 750 succesvol afgerond

Het voormalige kantoorgebouw aan het Weena 750 in Rotterdam wordt momenteel getransformeerd. Het absolute hoogtepunt van dit proces vond afgelopen dinsdag plaats tijdens het opvijzelen van het 50 meter hoge gebouw. Dit was nodig om de 500.000 kg belasting uit 16 bouwlagen van twee bestaande kolommen op één nieuwe kolom over te dragen. In slechts een halve dag werk is deze complexe operatie met groot succes verlopen.


Paul Korthagen toegetreden tot de directie van IMd Raadgevende Ingenieurs

Op 1 januari jongstleden is ir. Paul Korthagen (1977) toegetreden tot de directie van IMd Raadgevende Ingenieurs. Ook is hij vanaf die datum aandeelhouder geworden. IMd heeft daarmee nu vier directeur-eigenaren.


Primeur voor plukkruidentuin bij IMd

Half maart zal er bij IMd op de Piekstraat de eerste plukkruidentuin op locatie worden gerealiseerd. De tuin komt tot stand in co-productie met Stichting Rotterdamse Munt, waar wij trotse founding partner van zijn. Het initiatief van IMd om stadslandbouw te combineren met kantoorruimte, biedt voordelen als verbetering van het klimaat en het vergroenen van de kantooromgeving.


Optimale integratie van constructief en architectonisch ontwerp bij Holocaust Monument of Names Amsterdam

Momenteel werkt IMd aan het Holocaust Monument of Names in Amsterdam, het eerste gedenkteken met al de namen van de overleden Joden, Roma en Sinti die in de oorlog zijn vermoord. IMd is trots en verheugd hieraan mee te mogen werken. Bijzonder aan dit project is de werkwijze tussen constructeur en architect; een directe integratie van het ontwerp middels het 3D-softwareprogramma Rhinoceros.


Blog: "Goed, beter, best"

Lees hier de nieuwe blog van Paul Korthagen.


Beelden tv-programma Bouwen aan de Toekomst

Bekijk hier de beelden terug van het tv-programma Bouwen aan de Toekomst. Eind februari besteedde het nieuwe SBS6 programma aandacht aan Piekstraat 77 en aan het donorskelet aan de Hoogstraat in Rotterdam. In de tv-uitzending kwamen Pim Peters en Rob Stark aan het woord.