woensdag 3 februari 2021

Netwerkbedrijf Alliander vroeg De Zwarte Hond een toekomstgericht ontwerp te maken voor het nieuwe onderkomen van netbeheerder Liander in het havengebied van Amsterdam Sloterdijk. Het ontwerpteam, dat naast De Zwarte Hond bestaat uit DGMR, Coare Architectuur, IMd Raadgevende Ingenieurs en De Urbanisten, maakte een ontwerp dat niet alleen inzet op flexibiliteit, schaalbaarheid en modulariteit, maar ook opvalt door de gelijke aandacht voor alle onderdelen van het programma.

Werkgebouwen en opslagruimten zijn met dezelfde zorg ontworpen als het kantoorgebouw en aaneengesmeed tot een stoer en indrukwekkend geheel. Zo roept het plan herinneringen op aan de hoogtijdagen van de industriële architectuur, maar met een onderliggende duurzaamheidsambitie die geheel op de toekomst is gericht. Tegelijkertijd is het gebouw kostenefficiënt, door compact te bouwen, geveloppervlak te beperken en in te zetten op hergebruik van materialen.

Nieuwbouw
De stad Amsterdam heeft een ernstig ruimtetekort en zoekt naar bedrijfslocaties die kunnen worden herontwikkeld tot woningbouw. Daarbij viel het oog ook op de locatie aan de Spaklerweg, waar Liander nu al meer dan 100 jaar is gehuisvest. In een gezamenlijke zoektocht hebben stad en netbeheerder een geschikte kavel voor nieuwbouw gevonden in het havengebied Sloterdijk 3. De nieuwbouw gaat ruimte bieden aan kantoren, opleidingsfaciliteiten, werkplaatsen, opslag en testruimten.

De Zwarte Hond vertaalde de functionele eisen en wensen voor de nieuwe locatie naar een extreem veerkrachtig ontwerp, dat rekening houdt met mogelijk veranderende behoeften van Liander in de toekomst. Deze inzet komt voort uit de gezamenlijke wens van architect en opdrachtgever om een positieve bijdrage te leveren aan maatschappelijke uitdagingen als klimaatverandering, schaarste aan grondstoffen, diversiteit en arbeidsparticipatie.

Samenwerking
De nieuwbouw wordt een plek voor samenwerking tussen enerzijds de mensen op kantoor en in de werkgebouwen en anderzijds zij die werken op de diverse buitenlocaties in de stad. Verschillende plekken in en om de gebouwen stimuleren onderlinge contacten tussen medewerkers. De stoere en industriële uitstraling van het gebouw past goed bij de locatie en vormt ook een aantrekkelijke werkomgeving – een belangrijk punt voor Liander, dat continu op zoek is naar nieuwe technici.

Het ontwerp bestaat uit een ritmische afwisseling van gebouwen en tussenruimtes, die als een barcode op het kavel zijn gepositioneerd. Aan de kop vormt het kantoor een hoogteaccent en is daarmee zichtbaar vanaf de A5. Vanaf de straat bieden verschillende doorzichten een blik op de diverse werkzaamheden van Liander.

Toekomstbestendig
Opdrachtgever Alliander voorziet een grote verandering in de vraag naar en het gebruik van energie. De dag van vandaag is niet meer representatief voor de toekomst. Daarom zet Alliander in op een intelligente ontwikkeling van haar net.

Ook het ontwerp van De Zwarte Hond houdt rekening met een veranderende vraag en behoefte en zet daarom eveneens in op intelligentie. Samen met Copper8 zijn speciaal voor Alliander en dit project duurzaamheidsambities geformuleerd die in het ontwerp tot uiting komen in een hoge mate van flexibiliteit, schaalbaarheid en modulariteit. Zo ontstaat een intelligent ontwerp dat aanpasbaar, efficiënt en veerkrachtig richting de toekomst is. Samen met DGMR is een installatieconcept ontwikkeld dat in de tijd aanpasbaar is. Ook in het interieurontwerp, dat wordt gemaakt door Coare Architectuur, zijn aanpasbaarheid en toekomstbestendigheid belangrijke thema’s.

Demontabel ontwerp
Voor het kantoorgebouw en de opleidingsfaciliteiten is met de constructeur IMd Raadgevende Ingenieurs een houten constructie ontworpen die zowel flexibel is als ook een gezonde werkomgeving creëert. Het parkeergebouw kan groeien of krimpen dankzij een demontabele constructieopzet. De gevels van weervast staal zijn demontabel ontworpen en worden deels gemaakt van lokaal geoogste materialen. De gebouwen zijn energieneutraal en wekken zelfs grotendeels de stroom op voor bijvoorbeeld het opladen van de heftrucs of apparatuur. Dit alles maakt het complex goed veranderbaar en herbruikbaar in de toekomst.

Natuurinclusief
De Urbanisten maakten een landschapsplan voor de ruimte op en rondom de gebouwen, dat uitnodigend is voor mens en dier. Rijke beplanting vormt een habitat voor insecten, vogels, amfibieën en kleine zoogdieren. Regenwater wordt op het terrein geborgen en gebruikt voor de bewatering. Met deze inrichting levert Alliander ook een bijdrage aan een klimaatadaptieve en natuurinclusieve omgeving.