donderdag 21 maart 2019

Vandaag donderdag 21 maart is Matrix VII officieel geopend door Udo Kock, Wethouder Economische zaken Amsterdam. Hij gaf het startsein voor een ‘springactie’ waarmee de uitzonderlijke trillingsvrije vloeren in het gebouw werden gedemonstreerd. Matrix VII is een kantoor- en laboratoriumfaciliteit gelegen op het Amsterdam Science Park. IMd Raadgevende Ingenieurs heeft in opdracht van Matrix Innovation Center NV het constructief ontwerp gemaakt.

Het pand, ontworpen door Ector Hoogstad architecten, biedt laboratoriumfaciliteiten voor high tech ondernemingen, met een BVO van ca. 9.500 m2, verdeeld over vier bouwlagen. Onderdeel hiervan is een laboratorium met zeer hoge trillingseisen (VC-G) aan de constructie. Dit onderdeel wordt volledig gedilateerd uitgevoerd. Tevens is er massa nodig om aan die trillingseisen te kunnen voldoen. De vorm van deze massaconstructie is zodanig ontworpen dat een dure bouwput achterwege kon blijven.

Aangezien het pand meerdere huurders kent en wisseling van huurders in de toekomst denkbaar is, is gekozen voor een gebouwstructuur met een hoge flexibiliteit. Vlakke vloeren met relatief grote overspanningen, ondersteund door dragende gevels en twee inpandige kolommenrijen langs de gangzones. In de kanaalplaatvloeren zijn stroken opgenomen met een kleine dikte (80mm, gelijk aan de druklaag op de kanaalplaten), zodat er ruimte ontstaat voor kanalen. Hierdoor werd het mogelijk de gebouwhoogte te reduceren.

In overleg met de architect is gekozen voor een prefab draagstructuur waarbij veel aandacht is besteed aan de detaillering, zodat een verdere afwerking achterwege kon blijven. Ook is in het ontwerp gezocht naar een repeterende elementenindeling om zo het aantal bekistingsmallen, en daarmee de kosten, te beperken.

Foto’s: Bart van Hoek

september 2019

Start bouw Life Science Cluster David de Wiedgebouw

Afgelopen week is officieel de bouw van start gegaan van de uitbreiding van Life Science Cluster David de Wiedgebouw. Het complex zal een grootschalige verbouwing en verduurzaming ondergaan en wordt dé high-end ontmoetingsplek waar toponderzoek samenkomt. Doordat het gebouw stap voor stap wordt aangepast, zullen er steeds meer werkplekken en uitstekende flexibele labs komen.


Hoogste punt Depot Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam

De bouw van het Depot beleefde vandaag een bijzondere mijlpaal: het hoogste punt is bereikt! Naast Bas Kurvers (wethouder R’dam), Sjarel Ex (directeur Boijmans Van Beuningen), Winy Maas (MVRDV) en Roel Vollebregt (directeur BAM) vierden de genodigden dit bijzondere moment. IMd kreeg de uitdaging om de constructie te ontwerpen van dit icoon aan de Rotterdamse skyline. Met het bereiken van het hoogste punt is het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld weer een stap verder in zijn realisatie.


Feestelijke opening Varkenoord, nieuwe trainingsaccommodatie Feyenoord

Vrijdag 23 augustus is trainingsaccommodatie Varkenoord feestelijk geopend. Na een openingswoord van Feyenoord-directeur Mark Koevermans en Peter Bak, afgevaardigde van het bestuur van SC Feyenoord, openden Giovanni van Bronckhorst en Robin van Persie officieel de nieuwe trainings- en wedstrijdaccommodatie voor Feyenoord Academy en Sportclub Feyenoord. Naast de eerder door IMd ontworpen accommodatie voor de BVO heeft de jeugd van Feyenoord nu ook een topsportonderkomen met hoogwaardige faciliteiten.