donderdag 21 maart 2019

Vandaag donderdag 21 maart is Matrix VII officieel geopend door Udo Kock, Wethouder Economische zaken Amsterdam. Hij gaf het startsein voor een ‘springactie’ waarmee de uitzonderlijke trillingsvrije vloeren in het gebouw werden gedemonstreerd. Matrix VII is een kantoor- en laboratoriumfaciliteit gelegen op het Amsterdam Science Park. IMd Raadgevende Ingenieurs heeft in opdracht van Matrix Innovation Center NV het constructief ontwerp gemaakt.

Het pand, ontworpen door Ector Hoogstad architecten, biedt laboratoriumfaciliteiten voor high tech ondernemingen, met een BVO van ca. 9.500 m2, verdeeld over vier bouwlagen. Onderdeel hiervan is een laboratorium met zeer hoge trillingseisen (VC-G) aan de constructie. Dit onderdeel wordt volledig gedilateerd uitgevoerd. Tevens is er massa nodig om aan die trillingseisen te kunnen voldoen. De vorm van deze massaconstructie is zodanig ontworpen dat een dure bouwput achterwege kon blijven.

Aangezien het pand meerdere huurders kent en wisseling van huurders in de toekomst denkbaar is, is gekozen voor een gebouwstructuur met een hoge flexibiliteit. Vlakke vloeren met relatief grote overspanningen, ondersteund door dragende gevels en twee inpandige kolommenrijen langs de gangzones. In de kanaalplaatvloeren zijn stroken opgenomen met een kleine dikte (80mm, gelijk aan de druklaag op de kanaalplaten), zodat er ruimte ontstaat voor kanalen. Hierdoor werd het mogelijk de gebouwhoogte te reduceren.

In overleg met de architect is gekozen voor een prefab draagstructuur waarbij veel aandacht is besteed aan de detaillering, zodat een verdere afwerking achterwege kon blijven. Ook is in het ontwerp gezocht naar een repeterende elementenindeling om zo het aantal bekistingsmallen, en daarmee de kosten, te beperken.

Foto’s: Bart van Hoek

juni 2018

Feestelijke boeklancering ‘De kunst van het construeren’

Gisteren, op 28 juni, is bij IMd Raadgevende Ingenieurs ‘De kunst van het construeren’ gelanceerd. In dit boek laten Remko Wiltjer, Pim Peters, Rob Stark en Paul Korthagen – alle vier directeur-eigenaar van IMd – weten dat construeren veel meer is dan alleen een ambacht. De basis leert de constructeur tijdens de studie, de ‘kunst’ in de praktijk. De feestelijke boeklancering vond plaats op het kantoor van IMd in Rotterdam.


Ontwerp publieksingang tijdelijke Tweede Kamer gereed

Voor de tijdelijke locatie van de Tweede Kamer komt een publieksingang om de grote aantallen bezoekers goed en veilig te kunnen ontvangen. Deze entree wordt gemaakt aan de stationszijde van het gebouw aan de Bezuidenhoutseweg 67 in Den Haag, waar de Tweede Kamer vanwege de renovatie van het Binnenhof vanaf medio 2020 tijdelijk gehuisvest wordt. Kamerleden en medewerkers gebruiken de bestaande hoofdingang aan de Bezuidenhoutseweg.


Cadenza wint Gemma Smid Architectuurprijs 2018

Het project Cadenza wint de Gemma Smid Architectuurprijs Zoetermeer 2018. ‘Op deze voorheen doodse plek is een levendig stuk stad ontstaan. Het betreft een groot project, maar de eenheid in het gevelbeeld met een rustige uitstraling is sterk’, volgens de vakjury.


Amstel Tower op feestelijke wijze geopend

Donderdag 21 juni is de Amstel Tower in Amsterdam feestelijk geopend. Genodigden en buurtbewoners kregen de kans om op 100 meter hoogte van het fantastische uitzicht over Amsterdam te genieten. De prestigieuze woon- en hoteltoren van vastgoedontwikkelaar Provast ligt pal naast het Amstelstation en omvat 21.500 m².