donderdag 28 september 2017

Vandaag is de feestelijke oplevering van de nieuwe studentencampus aan de Stieltjesweg in Delft. Het project vormt een nieuw hart voor de TU-wijk. Bijzonder aan de woningen is dat studenten er hun hele wooncarrière kunnen doorlopen; van groepswonen tot een zelfstandig appartement. Dit vroeg om flexibiliteit in het ontwerp, wat ook de nodige invloed had op het constructief ontwerp.

Het plan betreft ruim 700 woningen in een complex van totaal ca. 30.000 m2. Het project bestaat deels uit een herbestemming van een voormalig kantoor; deze transformatie betreft 186 niet-zelfstandige units en short-stay-units. Een grote nieuwe studententoren van 75m hoog biedt plaats aan 525 studentenappartementen. Behalve woningen zijn er studentgerichte commerciële functies in het plan opgenomen, zoals een supermarkt, horeca, winkels en een wasserette.

Bouwsysteem leidend bij constructief ontwerp          De constructie van de nieuwbouwtoren is zo ontworpen, dat het met diverse bouwsystemen kon worden gerealiseerd én dat de appartementen eenvoudig kunnen worden samengevoegd tot grotere, reguliere woningen. Dit is mogelijk door niet alle wanden tussen de appartementen dragend uit te voeren. In een hoofdstramien van zeven meter passen twee appartementen. Door deze te scheiden met een lichte wand, zijn in de toekomst tweemaal zo grote appartementen mogelijk.

Waar de bovenbouw een wandenstructuur heeft, is voor de onderste twee bouwlagen juist gekozen voor een kolomstructuur. Hierdoor zijn de commerciële en techniekruimten van de onderste twee bouwlagen flexibel indeelbaar.

Uiteindelijk is gekozen voor een uitvoeringsmethodiek met koude tunnelgietbouw. De aannemer heeft een vergaande studie gedaan naar het optimaliseren van het uitvoeringsproces, waardoor de toren iedere vier werkdagen één verdieping hoger werd. Dit is bereikt door een uitgekiende afstemming van de tunnelinzet, het gebruik maken van een bijzondere betonpomp voor het beperken van kraantijd en geprefabriceerde gevelbladen.

Niet alleen de flexibiliteit maar ook de vereiste strakke organisatie en planning, de beperkte bouw-plaatsruimte en een omgeving waar trillingsgevoelig onderzoek plaatsvindt, maakt het project meer dan bijzonder.

Studentenwoningen Stieltjesweg TU Delft is gerealiseerd in opdracht van Stieltjesweg Ontwikkeling (Leyten, Van Maren) en Bes de blaay en Partners. IMd werkte als hoofdconstructeur samen met RoosRos Architecten, Ingenieurs- en adviesburo Technion, Geomet Advies, Smit’s Bouwbedrijf (nieuwbouw), Groenendijk PGN (bestaande bouw) en BAM Infra Speciale Technieken.

maart 2017

Woontorens op Grotiusplaats: beeldbepalend en gevarieerd

De Grotiusplaats – een al 25 jaar braakliggend stuk binnenstad – krijgt eindelijk een invulling. Wethouders Joris Wijsmuller en Boudewijn Revis hebben de handen ineen geslagen met ontwikkelaar Provast om een aantrekkelijk nieuw en divers woonmilieu mogelijk te maken aan de stadsentree. IMd is verantwoordelijk voor de hoofddraagconstructie van het project.


Ook Tijdelijke Rechtbank Amsterdam in tv-programma Bouwen aan de Toekomst

Bekijk hier de beelden terug van het tv-programma Bouwen aan de Toekomst. Begin maart besteedde het nieuwe SBS6 programma aandacht aan de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam.


Blog: “Gebruik minder primaire grondstoffen”

De verkiezingen staan voor de deur. Alle goede voornemens van politieke partijen voor een beter milieu moeten omarmd worden. Maar welke partij heeft de moed om verder te gaan dan meer schone energie en minder CO2-uitstoot in zijn partijprogramma?


Complexe vijzeloperatie Weena 750 succesvol afgerond

Het voormalige kantoorgebouw aan het Weena 750 in Rotterdam wordt momenteel getransformeerd. Het absolute hoogtepunt van dit proces vond afgelopen dinsdag plaats tijdens het opvijzelen van het 50 meter hoge gebouw. Dit was nodig om de 500.000 kg belasting uit 16 bouwlagen van twee bestaande kolommen op één nieuwe kolom over te dragen. In slechts een halve dag werk is deze complexe operatie met groot succes verlopen.


Paul Korthagen toegetreden tot de directie van IMd Raadgevende Ingenieurs

Op 1 januari jongstleden is ir. Paul Korthagen (1977) toegetreden tot de directie van IMd Raadgevende Ingenieurs. Ook is hij vanaf die datum aandeelhouder geworden. IMd heeft daarmee nu vier directeur-eigenaren.


Primeur voor plukkruidentuin bij IMd

Half maart zal er bij IMd op de Piekstraat de eerste plukkruidentuin op locatie worden gerealiseerd. De tuin komt tot stand in co-productie met Stichting Rotterdamse Munt, waar wij trotse founding partner van zijn. Het initiatief van IMd om stadslandbouw te combineren met kantoorruimte, biedt voordelen als verbetering van het klimaat en het vergroenen van de kantooromgeving.


Optimale integratie van constructief en architectonisch ontwerp bij Holocaust Monument of Names Amsterdam

Momenteel werkt IMd aan het Holocaust Monument of Names in Amsterdam, het eerste gedenkteken met al de namen van de overleden Joden, Roma en Sinti die in de oorlog zijn vermoord. IMd is trots en verheugd hieraan mee te mogen werken. Bijzonder aan dit project is de werkwijze tussen constructeur en architect; een directe integratie van het ontwerp middels het 3D-softwareprogramma Rhinoceros.


Blog: "Goed, beter, best"

Lees hier de nieuwe blog van Paul Korthagen.


Beelden tv-programma Bouwen aan de Toekomst

Bekijk hier de beelden terug van het tv-programma Bouwen aan de Toekomst. Eind februari besteedde het nieuwe SBS6 programma aandacht aan Piekstraat 77 en aan het donorskelet aan de Hoogstraat in Rotterdam. In de tv-uitzending kwamen Pim Peters en Rob Stark aan het woord.