donderdag 25 juni 2020

Direct naast station Utrecht Centraal, pal boven het bus- en tramstation van de Uithoflijn, is multifunctioneel gebouw Het Platform in gebruik genomen. IMd droeg bij aan de haalbaarheid van het project door een constructief ontwerp waarbij minder staal en beton nodig was en een snellere bouwtijd kon worden gerealiseerd. 

Het Platform is gebouwd op een plek waar dit niet vanzelfsprekend is: pal boven het bus- en tramstation van de Uithoflijn, direct naast Utrecht Centraal. Daarom moest het gebouw van ruim 18.000 m2 worden gerealiseerd op een grondoppervlak van slechts 170 (!) m2.

Het oorspronkelijke plan was een zware betonnen tafelconstructie te maken over het bus- en tramstation heen, waarop Het Platform als geheel gebouwd zou worden. Een belangrijke bijdrage van IMd in de haalbaarheid van het project was een constructief herontwerp van deze tafelconstructie  waarbij deze door middel van stalen vakwerkliggers is geïntegreerd in de 1e en 2e (commerciële) verdiepingen van het gebouw. Tussen de vakwerken liggen de vloeren van  de commerciële ruimten en het dek van de  tafel zelf, waarop de rest van het gebouw zijn gebouwd.  

Door deze oplossing was voor de bouw  van Het Platform minder materiaal nodig en een snellere bouwtijd mogelijk. Daarnaast zijn bij deze constructieopzet minder kolommen in het onderliggende OV-station noodzakelijk. Een duidelijke win-win situatie.

Meer info:
Het Platform is ontworpen als MicroCity, een complex dat door de mix van voorzieningen en de ligging bij belangrijke ov-punten nagenoeg zelfvoorzienend is. Het gebouw bestaat uit een compositie van verschillende gebouwdelen die samen het hectische stationsgebied voorzien van een aantal aantrekkelijke stedelijke tussenruimtes en buitenruimtes. De terrassen, onderling verbonden via bruggen en trappen, bieden een geweldig uitzicht over het stationsgebied en de historische binnenstad. De vier daktuinen en royaal begroeide groene gevels vormen een essentieel onderdeel van het gebouw en maken het gebouw natuurinclusief.

Foto’s: Ossip van Duivenbode

Samenwerkingspartijen
Ontwikkelaar: ABC Plantontwikkeling
Architect: VenhoevenCS architecture+urbanism
Aannemer: Het Platform Bouw (onderdeel van Bouw 21)
Projectmanagement: abcnova
Gebouweigenaar (exploitatie en beheer): CBRE Global Investors

Landschapsarchitect: Studio LandLab
Installaties: Techniplan Adviseurs
Bouwfysica: Bureau Bouwfysica
Kostenadvies: IGG Bouweconomie


november 2019

Ultramoderne cGMP-productiefaciliteit HALIX op Bio Science Park Leiden geopend

Met een officiële openingsceremonie vierde biofarmaceutisch bedrijf HALIX op 21 november 2019 de opening van haar gloednieuwe GMP-faciliteit op het Leiden Bioscience Park. Het nieuwe gebouw van 6.700 m² huisvest cGMP-productieruimtes voor de ontwikkeling en productie van biofarmaceutica. IMd maakte het constructief ontwerp van het high-tech gebouw.


Oranjehotel wordt Rijksmonument

Het Oranjehotel krijgt de status van Rijksmonument. Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven laat weten dat 75 jaar na de bevrijding deze plek als erfgoed wordt aangewezen. Dit betekent dat het Oranjehotel beter kan worden beschermd omdat er middelen zijn voor beheer en onderhoud. Om het monument geschikt te maken als bezoekerscentrum heeft IMd adviezen gegeven om de bestaande constructie zoveel mogelijk te behouden bij de voorafgaande grootschalige renovatie.


IMd wint selectie VDMA terrein Eindhoven samen met Being Development en OMA

Gemeente Eindhoven heeft afgelopen vrijdag aangekondigd dat IMd Raadgevende Ingenieurs samen met Being Development en architectenbureau OMA de tender voor het Van der Meulen-Ansems-terrein (VDMA) in Eindhoven heeft gewonnen. Onder het motto ‘Join The Stage’ zal het gebied transformeren tot een levendige stedelijke hub met woningen, kantoren en openbare ruimte – een podium voor iedereen. De herontwikkeling van maar liefst 75.000 m2 in hartje binnenstad zal de nodige constructieve uitdagingen bieden aan IMd.