dinsdag 3 september 2019

De bouw van het Depot Boijmans van Beuningen beleefde vandaag een bijzondere mijlpaal: het hoogste punt is bereikt!  Naast Bas Kurvers (wethouder Rotterdam), Sjarel Ex (directeur Museum Boijmans Van Beuningen), Winy Maas (Architect MVRDV) en Roel Vollebregt (directeur BAM vierden de  genodigden  dit bijzondere moment.  IMd kreeg de uitdaging om de constructie te ontwerpen van  dit nieuwe icoon aan de Rotterdamse skyline. Met het bereiken van het hoogste punt is  het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld  weer een stap verder in zijn realisatie.

Het Depot Boijmans Van Beuningen is in alle opzichten een bijzonder ‘kunstwerk’, want een gebouw kun je het eigenlijk niet noemen. Het is een icoon dat naast het bewaren van de waardevolle stukken uit de kunstwereld, deze stukken ook toegankelijk maakt voor het publiek. Op het eerste gezicht lijkt dit zes verdiepingen tellend gebouw constructief gezien geen complexe opgave. Niets is minder waar omdat het hier gaat om het stapelen van zes zwaarbelaste opslagdepots met een gewenste vloerlast van 1250 kg/m2, met op de zesde verdieping een openbaar daklandschap voorzien van volwaardige bomen. In combinatie met een footprint van 40 m diameter en een uitkragende bovenste verdieping met een diameter van 60 m, treden er dus zeer hoge belastingen op, vergelijkbaar met hoogbouw.

Voor opdrachtgever en architect was het een grote opgave om het ontwerp van en het gebruik binnen vast te leggen. Voor IMd als constructeur was het een uitdaging om daarbij een rationele en dienstbare constructie te ontwerpen. De uitvoering van de schaalwand-constructie met bijbehorende krachtsafdracht en vervormingen, de hoge vloerbelasting en het optimaliseren van kolomposities zijn voorbeelden waarvoor alle opties moesten worden onderzocht en alternatieven worden aangedragen om het meest optimale integrale resultaat te behalen. 

Feiten & Cijfers
39,5 m hoogste punt
6 verdiepingen
1.664 spiegelpanelen
248 m diepste punt: warmte-koudeopslag
Ø 60 m & Ø 40 m diameter
15.000 m2 BVO vloeroppervlak
320.000 kg staal
9.250 m3 beton
276 funderingspalen
4 liften
6 trappen
151.000 kunstobjecten

De ingebruikname van het Depot staat gepland voor halverwege 2021. 

Drieluik in Cement
Een serie van drie artikelen is over het Depot gepubliceerd in het vakblad Cement, juni 2019. Het eerste artikel gaat over het architectonisch ontwerp, het tweede over het constructief ontwerp en het derde over de robuustheidsanalyse. Download hier de artikelen: https://imdbv.nl/Publicaties
 
Volg de bouw live!

Benieuwd naar de stand van zaken na het bereiken van dit hoogste punt? Hier zijn de vorderingen van de bouw dagelijks te volgen: https://bekijkhet.nu/cams-zh.html#rotterdam

november 2019

Ultramoderne cGMP-productiefaciliteit HALIX op Bio Science Park Leiden geopend

Met een officiële openingsceremonie vierde biofarmaceutisch bedrijf HALIX op 21 november 2019 de opening van haar gloednieuwe GMP-faciliteit op het Leiden Bioscience Park. Het nieuwe gebouw van 6.700 m² huisvest cGMP-productieruimtes voor de ontwikkeling en productie van biofarmaceutica. IMd maakte het constructief ontwerp van het high-tech gebouw.


Oranjehotel wordt Rijksmonument

Het Oranjehotel krijgt de status van Rijksmonument. Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven laat weten dat 75 jaar na de bevrijding deze plek als erfgoed wordt aangewezen. Dit betekent dat het Oranjehotel beter kan worden beschermd omdat er middelen zijn voor beheer en onderhoud. Om het monument geschikt te maken als bezoekerscentrum heeft IMd adviezen gegeven om de bestaande constructie zoveel mogelijk te behouden bij de voorafgaande grootschalige renovatie.


IMd wint selectie VDMA terrein Eindhoven samen met Being Development en OMA

Gemeente Eindhoven heeft afgelopen vrijdag aangekondigd dat IMd Raadgevende Ingenieurs samen met Being Development en architectenbureau OMA de tender voor het Van der Meulen-Ansems-terrein (VDMA) in Eindhoven heeft gewonnen. Onder het motto ‘Join The Stage’ zal het gebied transformeren tot een levendige stedelijke hub met woningen, kantoren en openbare ruimte – een podium voor iedereen. De herontwikkeling van maar liefst 75.000 m2 in hartje binnenstad zal de nodige constructieve uitdagingen bieden aan IMd.


september 2019

Start bouw Life Science Cluster David de Wiedgebouw

Afgelopen week is officieel de bouw van start gegaan van de uitbreiding van Life Science Cluster David de Wiedgebouw. Het complex zal een grootschalige verbouwing en verduurzaming ondergaan en wordt dé high-end ontmoetingsplek waar toponderzoek samenkomt. Doordat het gebouw stap voor stap wordt aangepast, zullen er steeds meer werkplekken en uitstekende flexibele labs komen.


Hoogste punt Depot Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam

De bouw van het Depot beleefde vandaag een bijzondere mijlpaal: het hoogste punt is bereikt! Naast Bas Kurvers (wethouder R’dam), Sjarel Ex (directeur Boijmans Van Beuningen), Winy Maas (MVRDV) en Roel Vollebregt (directeur BAM) vierden de genodigden dit bijzondere moment. IMd kreeg de uitdaging om de constructie te ontwerpen van dit icoon aan de Rotterdamse skyline. Met het bereiken van het hoogste punt is het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld weer een stap verder in zijn realisatie.


Feestelijke opening Varkenoord, nieuwe trainingsaccommodatie Feyenoord

Vrijdag 23 augustus is trainingsaccommodatie Varkenoord feestelijk geopend. Na een openingswoord van Feyenoord-directeur Mark Koevermans en Peter Bak, afgevaardigde van het bestuur van SC Feyenoord, openden Giovanni van Bronckhorst en Robin van Persie officieel de nieuwe trainings- en wedstrijdaccommodatie voor Feyenoord Academy en Sportclub Feyenoord. Naast de eerder door IMd ontworpen accommodatie voor de BVO heeft de jeugd van Feyenoord nu ook een topsportonderkomen met hoogwaardige faciliteiten.