maandag 16 februari 2015

IMd is finalist van De Vernufteling, dé innovatieprijs van de Nederlandse ingenieurswereld. Een door IMd ontwikkelde oplossing bespaart zo’n 30 miljoen euro bij de noodzakelijke versteviging van naoorlogse galerijflats (VIDEO). Vanaf 18 februari kan het publiek op de negen finalisten stemmen via www.dagvandeingenieur.nl. Een maand later wordt de winnaar bekendgemaakt.

In 2011 stortte in Leeuwarden de galerij van een flatgebouw naar beneden. Slachtoffers waren er niet, maar de schok was groot. Al snel bleek het probleem namelijk bij vele honderden naoorlogse flats in Nederland voor te komen. Een jaar later riep het Ministerie van Binnenlandse Zaken gebouweigenaren dan ook dringend op de veiligheid van hun galerijen te laten onderzoeken.

Inmiddels komt de aanpak op gang. Soms wordt er extra wapening in een nieuwe druklaag aangebracht, of ingeboorde koolstofwapening. Ook worden stalen steunconstructies geplaatst. Allemaal effectief maar ook allemaal heel duur, gemiddeld zo’n 500 euro per vierkante meter. Dat moet simpeler én goedkoper kunnen, vond IMd.

Uit eigen onderzoek bleek dat de lijnbelasting op de rand van de galerij vaak maatgevend is. En dan vooral ter plaatse van de overgang van de ene naar de andere galerijplaat. Uitgebreide berekeningen lieten zien dat als de platen onderling worden gekoppeld, ze wél veilig zijn. Een eenvoudig stalen stripje is daarvoor voldoende. De kosten: geen 500, maar slechts zo’n 40 euro per vierkante meter.

Voor naar schatting 200 tot 300 flats in Nederland biedt de staalstrip uitkomst; een besparing van 24 tot 36 miljoen euro. Inmiddels zijn de eerste flats in Rotterdam en Capelle a/d IJssel met de strips uitgerust. Op korte termijn worden nog 17 flatgebouwen in de Rotterdamse regio op vergelijkbare wijze aangepakt.

De Vernufteling wordt ieder jaar uitgereikt aan het advies- of ingenieursbureau met het meest vindingrijke project. Doorslaggevend is of het project vernuft uitstraalt en economisch en maatschappelijk van belang is. De bekendmaking van de winnaar is tijdens de Dag van de Ingenieur, dit jaar op 18 maart.

Stemmen voor de Publieksverkiezing kan hier
Doe mee, stem op IMd...

januari 2015

dpcp realiseert tijdelijke rechtbank Amsterdam

Het consortium dpcp onder leiding van du Prie bouw & ontwikkeling uit Leiden en ontwikkelaar cepezedprojects uit Delft heeft de Design, Build, Maintain & Remove (DBMR)-opdracht voor de nieuwbouw van de tijdelijke rechtbank in Amsterdam gewonnen. cepezed en cepezedinterieur zijn als architect en interieurarchitect betrokken. Du Prie bouw & Ontwikkeling neemt de bouw voor zijn rekening.


“Toetsing veiligheid moet altijd bij overheid blijven”

Als het aan minister Blok ligt, gaat de toetsing van bouwplannen in Nederland ingrijpend op de schop. Private partijen zouden de taak van het publieke bouw- en woningtoezicht moeten overnemen, óók wat betreft constructieve veiligheid. Niet doen, schrijven Paul Korthagen en Remko Wiltjer van IMd vandaag in een artikel in Cobouw. Veiligheid is van algemeen belang en dús een publieke taak.


Blog: “Duurzaamheid - niet praten maar poetsen”

Ir. Pim Peters heeft dit jaar één goed voornemen: geen goede voornemens, zeker niet op het gebied van duurzaamheid. Actie, daar gaat het om, niet volgende maand, of morgen, of straks, maar nú.


Eerste lustrum IMd Academy

In 2010 is IMd begonnen met een eigen, interne opleiding van jonge constructeurs. Beroeps- en universitaire opleidingen sluiten namelijk niet goed aan bij de dagelijkse werkzaamheden van de constructeur. Dit jaar viert de IMd Academy het eerste lustrum.


IMd in 2015: van woontorens tot kantoortransformaties, van dierenasiel tot filmarchief en gevangenis

Het nieuwe jaar is voor IMd goed begonnen: op de valreep van het oude hebben we opnieuw een aantal leuke, spannende, uitdagende projecten in portefeuille gekregen. Samen met de al lopende werken belooft 2015 in alle opzichten nú al een mooi jaar te worden.


Bestaande parkeergarage draagt 50 meter hoge bouwkranen

Het is een van de grootste transformaties van Nederland: de ombouw van het voormalige kantoorgebouw De Admiraliteit (40.000 m2) in Rotterdam tot bijna 600 appartementen en woonstudio’s. IMd Raadgevende Ingenieurs ontwikkelde een tijdelijke constructie die ervoor zorgt dat twee 50 meter hoge bouwkranen op de bestaande parkeergarage kunnen staan – zonder extra funderingspalen. Onlangs is de uitvoering begonnen.