vrijdag 27 november 2015

Eerder deze maand zette de Rotterdamse gemeenteraad het licht op groen voor een wereldprimeur: het eerste geheel openbaar toegankelijke kunstdepot. Oftewel het Collectiegebouw van Museum Boijmans Van Beuningen. IMd is onderdeel van het team dat dit nieuwste Rotterdamse icoon ontwerpt en engineert.

Met een diameter van zo’n 40 meter op de begane grond, en zo’n 60 meter op het breedste deel, kraagt de constructie rondom 10 meter uit. Tel daarbij de zeer hoge vloerbelasting gezien z’n depotfunctie – maar ook bomen op het publiek toegankelijke dakterras – en de constructie van het Collectiegebouw is een flinke uitdaging. Design, duurzaamheid én kostenbesparing gaan daarbij hand in hand.

Zo heeft IMd een uitgebreide optimalisatiestudie gedaan naar de meest geschikte kolomstelling bij de gegeven, grote vrije overspanningen tot 12,5 meter. De gevel wordt dragend uitgevoerd. Waar de krachten het grootste zijn, op de begane grond en eerste verdieping, wordt de constructie in gestort beton uitgevoerd, vanaf de tweede verdieping worden prefab-elementen gebruikt.

Verantwoordelijk constructief ontwerper ir. Pim Peters: “Niet alleen ontwerptechnisch verloopt het project voorspoedig, ook de onderlinge samenwerking in het team is uitstekend. Met Stadsontwikkeling Rotterdam als opdrachtgever, Museum Boijmans Van Beuningen als belangrijkste eindgebruiker en architectenbureau MVRDV dat het ontwerpteam leidt, werken we echt integraal aan dit topgebouw.”

De totale investering bedraagt zo’n 50 miljoen euro. Dat bedrag is er mede gekomen dankzij een miljoenengift van Stichting De Verre Bergen. Deze stichting past het verschil bij tussen de kosten van een anoniem, standaarddepot aan de rand van de stad, en deze architectonische aanwinst in het centrum. De bouw ervan start naar verwachting over een jaar, eind 2018 opent het Collectiegebouw de deuren.

januari 2015

dpcp realiseert tijdelijke rechtbank Amsterdam

Het consortium dpcp onder leiding van du Prie bouw & ontwikkeling uit Leiden en ontwikkelaar cepezedprojects uit Delft heeft de Design, Build, Maintain & Remove (DBMR)-opdracht voor de nieuwbouw van de tijdelijke rechtbank in Amsterdam gewonnen. cepezed en cepezedinterieur zijn als architect en interieurarchitect betrokken. Du Prie bouw & Ontwikkeling neemt de bouw voor zijn rekening.


“Toetsing veiligheid moet altijd bij overheid blijven”

Als het aan minister Blok ligt, gaat de toetsing van bouwplannen in Nederland ingrijpend op de schop. Private partijen zouden de taak van het publieke bouw- en woningtoezicht moeten overnemen, óók wat betreft constructieve veiligheid. Niet doen, schrijven Paul Korthagen en Remko Wiltjer van IMd vandaag in een artikel in Cobouw. Veiligheid is van algemeen belang en dús een publieke taak.


Blog: “Duurzaamheid - niet praten maar poetsen”

Ir. Pim Peters heeft dit jaar één goed voornemen: geen goede voornemens, zeker niet op het gebied van duurzaamheid. Actie, daar gaat het om, niet volgende maand, of morgen, of straks, maar nú.


Eerste lustrum IMd Academy

In 2010 is IMd begonnen met een eigen, interne opleiding van jonge constructeurs. Beroeps- en universitaire opleidingen sluiten namelijk niet goed aan bij de dagelijkse werkzaamheden van de constructeur. Dit jaar viert de IMd Academy het eerste lustrum.


IMd in 2015: van woontorens tot kantoortransformaties, van dierenasiel tot filmarchief en gevangenis

Het nieuwe jaar is voor IMd goed begonnen: op de valreep van het oude hebben we opnieuw een aantal leuke, spannende, uitdagende projecten in portefeuille gekregen. Samen met de al lopende werken belooft 2015 in alle opzichten nú al een mooi jaar te worden.


Bestaande parkeergarage draagt 50 meter hoge bouwkranen

Het is een van de grootste transformaties van Nederland: de ombouw van het voormalige kantoorgebouw De Admiraliteit (40.000 m2) in Rotterdam tot bijna 600 appartementen en woonstudio’s. IMd Raadgevende Ingenieurs ontwikkelde een tijdelijke constructie die ervoor zorgt dat twee 50 meter hoge bouwkranen op de bestaande parkeergarage kunnen staan – zonder extra funderingspalen. Onlangs is de uitvoering begonnen.