dinsdag 26 november 2019

Gemeente Eindhoven heeft afgelopen vrijdag aangekondigd dat IMd Raadgevende Ingenieurs samen met Being Development en architectenbureau OMA de tender voor het Van der Meulen-Ansems-terrein (VDMA) in Eindhoven heeft gewonnen. Onder het motto ‘Join The Stage’ zal het gebied transformeren tot een levendige stedelijke hub met woningen, kantoren en openbare ruimte – een podium voor iedereen. De herontwikkeling van maar liefst 75.000 m2 in hartje binnenstad zal de nodige constructieve uitdagingen bieden aan IMd.

Het ontwerp van het plan kwam tot stand onder leiding van architectenbureau OMA samen met diederendirrix, FABRICations, DELVA Landscape Architecture/ Urbanism en ontwerperscollectief NUL ZES. Het plan geeft invulling aan een duurzaam en inclusief programma voor wonen, werken en inspireren, waarbij het creëren van balans in diversificatie een belangrijk uitgangspunt is. Vijf nieuwe, duurzame gebouwen gaan de dialoog aan met vier bestaande waardevolle gebouwen van de Zusterflat, Luciferfabriek (representatief voor de vroege geschiedenis van de lichtstad Eindhoven), Garage aan de Vestdijk en de chauffeurswoning aan de Raiffeisenstraat. Zo ontstaat op stedelijk niveau een complementaire mix tussen klein, middelgrote en grote gebouwen. Het plan vormt de perfecte overgang tussen de binnenstad, stationsomgeving en omliggende woonwijken.

Het VDMA terrein vormt de katalysator van de verborgen potentie van Eindhoven. Het gevarieerde woonprogramma met meer dan 500 woningen bestaat uit een combinatie van sociale en middeldure huurwoningen, vrijesectorwoningen en woningen voor een woongenootschap. De woningen worden gegroepeerd rondom een uniek Brabants Stadsbos, een natuurlijk hart dat ruim een derde van het terrein bestrijkt. Daarnaast biedt het plan beleving en inspiratie met o.a. een publiek podium, een kunst- en designmuseum, Bank 15 (voormalige The Hub), Mooie Boules, en Circulaire Lobby en mogelijk het Expat Center. Een publieke looproute brengt inwoners, bezoekers en gebruikers met elkaar en met de gebouwen, het bos en de Eindhovense Laag in verbinding. Hiermee draagt het volop bij aan de dynamiek van het terrein.

De constructieve uitdaging in dit plan ligt voor IMd vooral op het gebied van hergebruik. De bestaande Zusterflat, Garage en Luciferfabriek zullen zoveel mogelijk worden hergebruikt en deel gaan uitmaken van de nieuwe ontwikkeling. Waar nodig zal er ook gerestaureerd worden. Daarnaast wordt er diverse nieuwe laagbouw ontwikkeld en komen er 2 torens van circa 100 m bovenop de bestaande bouw. Het VDMA terrein is een binnenstedelijke locatie met stapeling van verschillende functies die daardoor ook de nodige constructieve uitdagingen biedt.

Naast IMd bestaat het team dat werkte aan de standkoming van dit plan uit: Being Development, Timeless Investments, architectenbureaus OMA, DiederenDirrix en FABRICations, NUL ZES, DELVA Architecture/Urbansim, DGMR, Techniplan Adviseurs, Rebel, Fakton en De Meeuw/VDL.

IMd Raadgevende Ingenieurs werkt naast VDMA tevens aan de BunkerToren in Eindhoven aan de Kennedylaan.

Beelden: Being Development / OMA

juni 2018

Feestelijke boeklancering ‘De kunst van het construeren’

Gisteren, op 28 juni, is bij IMd Raadgevende Ingenieurs ‘De kunst van het construeren’ gelanceerd. In dit boek laten Remko Wiltjer, Pim Peters, Rob Stark en Paul Korthagen – alle vier directeur-eigenaar van IMd – weten dat construeren veel meer is dan alleen een ambacht. De basis leert de constructeur tijdens de studie, de ‘kunst’ in de praktijk. De feestelijke boeklancering vond plaats op het kantoor van IMd in Rotterdam.


Ontwerp publieksingang tijdelijke Tweede Kamer gereed

Voor de tijdelijke locatie van de Tweede Kamer komt een publieksingang om de grote aantallen bezoekers goed en veilig te kunnen ontvangen. Deze entree wordt gemaakt aan de stationszijde van het gebouw aan de Bezuidenhoutseweg 67 in Den Haag, waar de Tweede Kamer vanwege de renovatie van het Binnenhof vanaf medio 2020 tijdelijk gehuisvest wordt. Kamerleden en medewerkers gebruiken de bestaande hoofdingang aan de Bezuidenhoutseweg.


Cadenza wint Gemma Smid Architectuurprijs 2018

Het project Cadenza wint de Gemma Smid Architectuurprijs Zoetermeer 2018. ‘Op deze voorheen doodse plek is een levendig stuk stad ontstaan. Het betreft een groot project, maar de eenheid in het gevelbeeld met een rustige uitstraling is sterk’, volgens de vakjury.


Amstel Tower op feestelijke wijze geopend

Donderdag 21 juni is de Amstel Tower in Amsterdam feestelijk geopend. Genodigden en buurtbewoners kregen de kans om op 100 meter hoogte van het fantastische uitzicht over Amsterdam te genieten. De prestigieuze woon- en hoteltoren van vastgoedontwikkelaar Provast ligt pal naast het Amstelstation en omvat 21.500 m².