vrijdag 4 september 2015

Aan het Amsterdamse Rokin is na de sloop van de voormalige Fortisbank de nieuwbouw in volle gang. De zes meter diepe kelder blijft behouden, erbovenop komen twee nieuwe warenhuizen Haussmann en Marks & Spencer. Een niet-alledaagse oplossing zorgt ervoor dat de kelder tijdens de sloop en de nieuwbouw door de waterdruk niet omhoog komt.

Het voormalige bankgebouw telde tot voor kort acht lagen. Hun gewicht zorgde ervoor dat de zes meter diepe kelder met een oppervlak van zo’n 1800 vierkante meter op z’n plaats bleef. Aan het Rokin, vlak naar de gelijknamige halte van de Noord/Zuidlijn, staat het grondwater op een kleine meter onder het maaiveld. Zo’n vijf meter waterdruk wil de kelder dus omhoog duwen. Nu de bovenbouw wordt gesloopt, zal dat zonder tegenmaatregelen ook daadwerkelijk gebeuren.

Tijdelijke ballast aanbrengen, zoals gebruikelijk, is geen optie. Daarvoor zou de hele kelder vol gezet moeten worden, wat de aanpassingen aan diezelfde kelder, nodig voor de nieuwe bovenbouw, praktisch onmogelijk maakt. Ook het aanbrengen van damwanden en bemalen is niet uitvoerbaar. De locatie wordt namelijk omsloten door de Noord/Zuidlijn op slechts een paar meter afstand aan de ene kant, en een smalle maar veelgebruikte steeg naar uitgaansgebied De Nes aan de andere.

In nauwe samenwerking met Geomet Advies en aannemer Van Wijnen is uiteindelijk besloten om de zandlaag onder de keldervloer af te sluiten met behulp van waterglasinjecties. Door de verbinding met de grond eromheen te verbreken, valt de waterdruk weg. Het beetje water dat onder de vloer staat, wordt weggepompt. Voor het aanbrengen van het waterglas worden langs de omtrek van de kelder om de 50 cm gaten geboord om de injecties mogelijk te maken.

De transformatie van het bankgebouw is een project van de IVY Group en is ontworpen door architectenbureau Rijnboutt.

januari 2015

dpcp realiseert tijdelijke rechtbank Amsterdam

Het consortium dpcp onder leiding van du Prie bouw & ontwikkeling uit Leiden en ontwikkelaar cepezedprojects uit Delft heeft de Design, Build, Maintain & Remove (DBMR)-opdracht voor de nieuwbouw van de tijdelijke rechtbank in Amsterdam gewonnen. cepezed en cepezedinterieur zijn als architect en interieurarchitect betrokken. Du Prie bouw & Ontwikkeling neemt de bouw voor zijn rekening.


“Toetsing veiligheid moet altijd bij overheid blijven”

Als het aan minister Blok ligt, gaat de toetsing van bouwplannen in Nederland ingrijpend op de schop. Private partijen zouden de taak van het publieke bouw- en woningtoezicht moeten overnemen, óók wat betreft constructieve veiligheid. Niet doen, schrijven Paul Korthagen en Remko Wiltjer van IMd vandaag in een artikel in Cobouw. Veiligheid is van algemeen belang en dús een publieke taak.


Blog: “Duurzaamheid - niet praten maar poetsen”

Ir. Pim Peters heeft dit jaar één goed voornemen: geen goede voornemens, zeker niet op het gebied van duurzaamheid. Actie, daar gaat het om, niet volgende maand, of morgen, of straks, maar nú.


Eerste lustrum IMd Academy

In 2010 is IMd begonnen met een eigen, interne opleiding van jonge constructeurs. Beroeps- en universitaire opleidingen sluiten namelijk niet goed aan bij de dagelijkse werkzaamheden van de constructeur. Dit jaar viert de IMd Academy het eerste lustrum.


IMd in 2015: van woontorens tot kantoortransformaties, van dierenasiel tot filmarchief en gevangenis

Het nieuwe jaar is voor IMd goed begonnen: op de valreep van het oude hebben we opnieuw een aantal leuke, spannende, uitdagende projecten in portefeuille gekregen. Samen met de al lopende werken belooft 2015 in alle opzichten nú al een mooi jaar te worden.


Bestaande parkeergarage draagt 50 meter hoge bouwkranen

Het is een van de grootste transformaties van Nederland: de ombouw van het voormalige kantoorgebouw De Admiraliteit (40.000 m2) in Rotterdam tot bijna 600 appartementen en woonstudio’s. IMd Raadgevende Ingenieurs ontwikkelde een tijdelijke constructie die ervoor zorgt dat twee 50 meter hoge bouwkranen op de bestaande parkeergarage kunnen staan – zonder extra funderingspalen. Onlangs is de uitvoering begonnen.