maandag 11 mei 2015

De Rotterdamse projectontwikkelaar De Nieuwe Norm transformeert de beroemde Utrechtse Neudeflat van kantoor- tot woongebouw. IMd adviseert de constructie. Motto daarbij: wijzig de constructie zo min mogelijk en áls aanpassing nodig is, doe het dan slim en simpel. Zo wordt hergebruik namelijk financieel haalbaar.

Ontworpen door architect H.A. Maaskant, is de Neudeflat – aan de Neude in Utrecht – een mooi voorbeeld van de Nieuwe Zakelijkheid. Bij de oplevering in 1961 was het met zestien verdiepingen en 57 meter een van de hoogste kantoorgebouwen van Nederland. En ook een omstreden gebouw. Meermaals werd gepleit voor sloop. Tot nu toe tevergeefs; binnenkort gaat het door A3 Architecten gemaakte transformatie-ontwerp in uitvoering.

Een van de belangrijkste constructieve opgaven bij het ombouwen van kantoor- naar woongebouwen, is het maken van buitenruimten. In dit geval worden voor de zes woningen die de flat per verdieping krijgt, vier balkons aan de bestaande constructie gehangen. Dit gebeurt door een staalconstructie met een zeer lichte kunststof balkonplaat. De andere twee balkons worden inpandig gerealiseerd.

Ook worden ten behoeve van twee nieuw te maken entrees van de woningen extra gaten in de bestaande betonnen stabiliteitswanden gezaagd. Daarnaast worden de trappen verwijderd, de trapgaten deels dichtgelegd en nieuwe trappen geplaatst. Het aanvankelijke plan om een dragende penant op iedere verdieping te verwijderen – een constructief eenvoudige maar zeer kostbare ingreep – heeft IMd afgeraden. Een iets andere indeling van de plattegrond zorgt voor nagenoeg dezelfde functionaliteit tegen een fractie van de kosten.

Inmiddels zijn alle vergunningen verleend en wordt de bouw voorbereid. De oplevering van de nieuwe Neudeflat is naar verwachting in de loop van 2016.

januari 2015

dpcp realiseert tijdelijke rechtbank Amsterdam

Het consortium dpcp onder leiding van du Prie bouw & ontwikkeling uit Leiden en ontwikkelaar cepezedprojects uit Delft heeft de Design, Build, Maintain & Remove (DBMR)-opdracht voor de nieuwbouw van de tijdelijke rechtbank in Amsterdam gewonnen. cepezed en cepezedinterieur zijn als architect en interieurarchitect betrokken. Du Prie bouw & Ontwikkeling neemt de bouw voor zijn rekening.


“Toetsing veiligheid moet altijd bij overheid blijven”

Als het aan minister Blok ligt, gaat de toetsing van bouwplannen in Nederland ingrijpend op de schop. Private partijen zouden de taak van het publieke bouw- en woningtoezicht moeten overnemen, óók wat betreft constructieve veiligheid. Niet doen, schrijven Paul Korthagen en Remko Wiltjer van IMd vandaag in een artikel in Cobouw. Veiligheid is van algemeen belang en dús een publieke taak.


Blog: “Duurzaamheid - niet praten maar poetsen”

Ir. Pim Peters heeft dit jaar één goed voornemen: geen goede voornemens, zeker niet op het gebied van duurzaamheid. Actie, daar gaat het om, niet volgende maand, of morgen, of straks, maar nú.


Eerste lustrum IMd Academy

In 2010 is IMd begonnen met een eigen, interne opleiding van jonge constructeurs. Beroeps- en universitaire opleidingen sluiten namelijk niet goed aan bij de dagelijkse werkzaamheden van de constructeur. Dit jaar viert de IMd Academy het eerste lustrum.


IMd in 2015: van woontorens tot kantoortransformaties, van dierenasiel tot filmarchief en gevangenis

Het nieuwe jaar is voor IMd goed begonnen: op de valreep van het oude hebben we opnieuw een aantal leuke, spannende, uitdagende projecten in portefeuille gekregen. Samen met de al lopende werken belooft 2015 in alle opzichten nú al een mooi jaar te worden.


Bestaande parkeergarage draagt 50 meter hoge bouwkranen

Het is een van de grootste transformaties van Nederland: de ombouw van het voormalige kantoorgebouw De Admiraliteit (40.000 m2) in Rotterdam tot bijna 600 appartementen en woonstudio’s. IMd Raadgevende Ingenieurs ontwikkelde een tijdelijke constructie die ervoor zorgt dat twee 50 meter hoge bouwkranen op de bestaande parkeergarage kunnen staan – zonder extra funderingspalen. Onlangs is de uitvoering begonnen.