donderdag 7 januari 2016

In januari 2015 brandde het kantoor van schokdemperfabrikant KONI in Oud-Beijerland af. Afgelopen december werd de nieuwbouw in gebruik genomen. IMd was onderdeel van het ontwerpteam, geleid door RoosRos Architecten, dat voor dit ‘snelheidsrecord’ zorgde.

RoosRos Architecten won twee maanden na de brand de pitch voor de nieuwbouw. Wat volgde was een ontwerpproces onder hoge druk van slechts vijftien werkdagen, samen met installatieadviseur M3E en IMd. Al in mei kon de Omgevingsvergunning worden aangevraagd, in juli werd aannemer Fraanje geselecteerd en in oktober was de ruwbouw klaar.

De nieuwbouw is geïntegreerd met de bestaande bedrijfshal, die bij de brand niet verloren ging. Zo is een deel van de hal bij de nieuwbouw getrokken. IMd inspecteerde daartoe eerst de bestaande constructie en adviseerde over het gebruik ervan. Ook dit traject is binnen de ultrakorte onrwerpperiode ingepast.

Vlak voor de start van de bouw is de fundering afgestemd op de heipalen en -stellingen die op dat moment beschikbaar waren. Ook alle overige constructiedelen zijn gekozen op ontwerp- en bouwsnelheid. Het overstek is gemaakt binnen het standaard constructiepakket. Oftewel zonder invloed op het basisontwerp voor borstwering en plafondhoogte.

Paul Korthagen, Raadgevend Ingenieur: “Koni laat zien hoe waardevol het is als ontwerpende partijen op elkaar zijn ingespeeld en wat je vervolgens samen kunt bereiken. Ondanks de tijdsdruk is over ieder detail nagedacht, zijn nergens de kantjes eraf gelopen. Resultaat is een rationeel, helder ontwerp, maar tegelijk een gebouw met een hoogwaardige uitstraling.”

januari 2015

dpcp realiseert tijdelijke rechtbank Amsterdam

Het consortium dpcp onder leiding van du Prie bouw & ontwikkeling uit Leiden en ontwikkelaar cepezedprojects uit Delft heeft de Design, Build, Maintain & Remove (DBMR)-opdracht voor de nieuwbouw van de tijdelijke rechtbank in Amsterdam gewonnen. cepezed en cepezedinterieur zijn als architect en interieurarchitect betrokken. Du Prie bouw & Ontwikkeling neemt de bouw voor zijn rekening.


“Toetsing veiligheid moet altijd bij overheid blijven”

Als het aan minister Blok ligt, gaat de toetsing van bouwplannen in Nederland ingrijpend op de schop. Private partijen zouden de taak van het publieke bouw- en woningtoezicht moeten overnemen, óók wat betreft constructieve veiligheid. Niet doen, schrijven Paul Korthagen en Remko Wiltjer van IMd vandaag in een artikel in Cobouw. Veiligheid is van algemeen belang en dús een publieke taak.


Blog: “Duurzaamheid - niet praten maar poetsen”

Ir. Pim Peters heeft dit jaar één goed voornemen: geen goede voornemens, zeker niet op het gebied van duurzaamheid. Actie, daar gaat het om, niet volgende maand, of morgen, of straks, maar nú.


Eerste lustrum IMd Academy

In 2010 is IMd begonnen met een eigen, interne opleiding van jonge constructeurs. Beroeps- en universitaire opleidingen sluiten namelijk niet goed aan bij de dagelijkse werkzaamheden van de constructeur. Dit jaar viert de IMd Academy het eerste lustrum.


IMd in 2015: van woontorens tot kantoortransformaties, van dierenasiel tot filmarchief en gevangenis

Het nieuwe jaar is voor IMd goed begonnen: op de valreep van het oude hebben we opnieuw een aantal leuke, spannende, uitdagende projecten in portefeuille gekregen. Samen met de al lopende werken belooft 2015 in alle opzichten nú al een mooi jaar te worden.


Bestaande parkeergarage draagt 50 meter hoge bouwkranen

Het is een van de grootste transformaties van Nederland: de ombouw van het voormalige kantoorgebouw De Admiraliteit (40.000 m2) in Rotterdam tot bijna 600 appartementen en woonstudio’s. IMd Raadgevende Ingenieurs ontwikkelde een tijdelijke constructie die ervoor zorgt dat twee 50 meter hoge bouwkranen op de bestaande parkeergarage kunnen staan – zonder extra funderingspalen. Onlangs is de uitvoering begonnen.