woensdag 1 april 2015

In Tilburg wordt een bestaand gemeentegebouw gerenoveerd en herontwikkeld tot het nieuwe stadskantoor met in de onderbouw commerciële functies. IMd maakte het constructief ontwerp, wat als onderdeel van een Design, Build en Maintenance-contract op de markt komt. DEDRIE Architecten maakte het architectonisch ontwerp.

Het is een specialiteit van IMd: het bestaande casco zéér nauwgezet analyseren, zodat deze zoveel mogelijk zonder aanpassingen volledig kan worden hergebruikt, óók bij een functiewisseling. Zo ook in Tilburg: het bestaande kantoorgebouw wordt herontwikkeld tot stadskantoor, inclusief een nieuwe raadzaal, en commerciële functies in de kelder, op de begane grond en de 1e verdieping.

In opdracht van de gemeente heeft IMd de bestaande constructie beoordeeld en geanalyseerd. Integratie van dit casco met een te maken nieuwbouwdeel staat daarbij centraal. Voor Multi Vastgoed, ontwikkelaar van de commerciële ruimten, zijn we ontwerpend constructeur van dit onderdeel van het project, dat in totaal zo’n 22.000 m2 groot is.

De bestaande kelder wordt uitgebreid met een nieuwe. Deze zal dieper worden aangelegd dan de huidige kelder. Een deel van het gebouw zal worden gesloopt. In het constructief ontwerp is daar uiteraard rekening mee gehouden. Zo is de sloopfasering optimaal in relatie tot het bouwkundig ontwerp.

Het integraal ontwerp is in BIM uitgewerkt. IMd coördineert dit BIM-proces en controleert onder meer de modellen van de verschillende adviseurs op zogenoemde clashes. Ook hebben we een 3D-model van het bestaande casco gemaakt. De gemeente zal het constructieve VO+ op basis van een DBM-contract aanbesteden; de winkels worden door Multi Vastgoed traditioneel aanbesteed.

Zie ook deze video

januari 2015

dpcp realiseert tijdelijke rechtbank Amsterdam

Het consortium dpcp onder leiding van du Prie bouw & ontwikkeling uit Leiden en ontwikkelaar cepezedprojects uit Delft heeft de Design, Build, Maintain & Remove (DBMR)-opdracht voor de nieuwbouw van de tijdelijke rechtbank in Amsterdam gewonnen. cepezed en cepezedinterieur zijn als architect en interieurarchitect betrokken. Du Prie bouw & Ontwikkeling neemt de bouw voor zijn rekening.


“Toetsing veiligheid moet altijd bij overheid blijven”

Als het aan minister Blok ligt, gaat de toetsing van bouwplannen in Nederland ingrijpend op de schop. Private partijen zouden de taak van het publieke bouw- en woningtoezicht moeten overnemen, óók wat betreft constructieve veiligheid. Niet doen, schrijven Paul Korthagen en Remko Wiltjer van IMd vandaag in een artikel in Cobouw. Veiligheid is van algemeen belang en dús een publieke taak.


Blog: “Duurzaamheid - niet praten maar poetsen”

Ir. Pim Peters heeft dit jaar één goed voornemen: geen goede voornemens, zeker niet op het gebied van duurzaamheid. Actie, daar gaat het om, niet volgende maand, of morgen, of straks, maar nú.


Eerste lustrum IMd Academy

In 2010 is IMd begonnen met een eigen, interne opleiding van jonge constructeurs. Beroeps- en universitaire opleidingen sluiten namelijk niet goed aan bij de dagelijkse werkzaamheden van de constructeur. Dit jaar viert de IMd Academy het eerste lustrum.


IMd in 2015: van woontorens tot kantoortransformaties, van dierenasiel tot filmarchief en gevangenis

Het nieuwe jaar is voor IMd goed begonnen: op de valreep van het oude hebben we opnieuw een aantal leuke, spannende, uitdagende projecten in portefeuille gekregen. Samen met de al lopende werken belooft 2015 in alle opzichten nú al een mooi jaar te worden.


Bestaande parkeergarage draagt 50 meter hoge bouwkranen

Het is een van de grootste transformaties van Nederland: de ombouw van het voormalige kantoorgebouw De Admiraliteit (40.000 m2) in Rotterdam tot bijna 600 appartementen en woonstudio’s. IMd Raadgevende Ingenieurs ontwikkelde een tijdelijke constructie die ervoor zorgt dat twee 50 meter hoge bouwkranen op de bestaande parkeergarage kunnen staan – zonder extra funderingspalen. Onlangs is de uitvoering begonnen.