donderdag 21 mei 2015

De 1 miljoen bezoekers die jaarlijks Keukenhof bezoeken, zullen dat vanaf 2017 doen via een nieuw entree-complex. In het ontwerp van Mecanoo Architecten speelt de constructie – en dan vooral die van het dak – een beeldbepalende rol. IMd ontwierp een houtconstructie met een overspanning tot 25 meter.

Klein is de entree met zo’n 100 bij 30 meter – deels tweelaags – zeker niet. Maar het nieuwe visitekaartje van een van de toeristische topattracties van ons land herbergt dan ook niet alleen de kassa’s, maar ook horeca, toiletten, souvenirwinkels, commerciële ruimten en alle kantoren van Keukenhof.

Meest in het oog springend zal de dakconstructie zijn. Gelamineerde houten liggers overspannen tot 25,2 meter met uitkragingen tot 10,8 meter. IMd ontwierp een 1,2 meter hoge, zeer lichte constructie bestaande uit diverse houten box-systemen. Zo konden tot grote vreugde van Keukenhof de aanvankelijk geplande kolommen in het entreegebied vervallen.

Inmiddels is de bouwvergunning verleend. De uitvoering begint naar verwachting in augustus. Aannemer is Van Wijnen Dordrecht.

januari 2015

dpcp realiseert tijdelijke rechtbank Amsterdam

Het consortium dpcp onder leiding van du Prie bouw & ontwikkeling uit Leiden en ontwikkelaar cepezedprojects uit Delft heeft de Design, Build, Maintain & Remove (DBMR)-opdracht voor de nieuwbouw van de tijdelijke rechtbank in Amsterdam gewonnen. cepezed en cepezedinterieur zijn als architect en interieurarchitect betrokken. Du Prie bouw & Ontwikkeling neemt de bouw voor zijn rekening.


“Toetsing veiligheid moet altijd bij overheid blijven”

Als het aan minister Blok ligt, gaat de toetsing van bouwplannen in Nederland ingrijpend op de schop. Private partijen zouden de taak van het publieke bouw- en woningtoezicht moeten overnemen, óók wat betreft constructieve veiligheid. Niet doen, schrijven Paul Korthagen en Remko Wiltjer van IMd vandaag in een artikel in Cobouw. Veiligheid is van algemeen belang en dús een publieke taak.


Blog: “Duurzaamheid - niet praten maar poetsen”

Ir. Pim Peters heeft dit jaar één goed voornemen: geen goede voornemens, zeker niet op het gebied van duurzaamheid. Actie, daar gaat het om, niet volgende maand, of morgen, of straks, maar nú.


Eerste lustrum IMd Academy

In 2010 is IMd begonnen met een eigen, interne opleiding van jonge constructeurs. Beroeps- en universitaire opleidingen sluiten namelijk niet goed aan bij de dagelijkse werkzaamheden van de constructeur. Dit jaar viert de IMd Academy het eerste lustrum.


IMd in 2015: van woontorens tot kantoortransformaties, van dierenasiel tot filmarchief en gevangenis

Het nieuwe jaar is voor IMd goed begonnen: op de valreep van het oude hebben we opnieuw een aantal leuke, spannende, uitdagende projecten in portefeuille gekregen. Samen met de al lopende werken belooft 2015 in alle opzichten nú al een mooi jaar te worden.


Bestaande parkeergarage draagt 50 meter hoge bouwkranen

Het is een van de grootste transformaties van Nederland: de ombouw van het voormalige kantoorgebouw De Admiraliteit (40.000 m2) in Rotterdam tot bijna 600 appartementen en woonstudio’s. IMd Raadgevende Ingenieurs ontwikkelde een tijdelijke constructie die ervoor zorgt dat twee 50 meter hoge bouwkranen op de bestaande parkeergarage kunnen staan – zonder extra funderingspalen. Onlangs is de uitvoering begonnen.