vrijdag 4 december 2020

MAD Architects heeft nieuwe beelden naar buiten gebracht van de transformatie van FENIX in Rotterdam. IMd  is als hoofdconstructeur zowel betrokken bij de restauratie van het bestaande casco van de loods, als voor de uitdagende constructie van het uitkijkplatform bovenop de loods, dat voortkomt uit omhoog spiralende trappen (‘de tornado’).

Gezien de bijzondere vorm, en de wens om zo weinig mogelijk ondersteuningen te zien, was het nodig om al op een vroeg moment inzicht te krijgen in het globale constructieve gedrag van de tornado. Door middel van Grasshopper-scripts is het architectonische model omgezet naar een 3d-rekenmodel, waardoor ontwerpwijzigingen snel getoetst konden worden. Op deze manier is in samenwerking met MAD Architects een constructief realiseerbaar ontwerp ontstaan.

De draagconstructie van de tornado bestaat uit een stalen spaceframe. Om dit spaceframe komt een niet-dragende RVS huid te hangen. Dit geheel wordt ondersteund door een lobby-box, bestaande uit stalen kolommen en liggers, die door middel van vierendeel-werking de stabiliteit verzorgen.
Boven in de tornado is een uitkijkplatform, gerealiseerd door grote, in twee richtingen uitkragende, stalen liggers. Het uitkijkplatform wordt horizontaal en verticaal ondersteund door de liftkern.

Aangezien de bestaande loods geen extra krachten kan hebben is de nieuwe constructie volledig losgehouden van de bestaande constructie.

Impressies: MAD Architects

Opdrachtgever: Stichting Droom en Daad

november 2019

Ultramoderne cGMP-productiefaciliteit HALIX op Bio Science Park Leiden geopend

Met een officiële openingsceremonie vierde biofarmaceutisch bedrijf HALIX op 21 november 2019 de opening van haar gloednieuwe GMP-faciliteit op het Leiden Bioscience Park. Het nieuwe gebouw van 6.700 m² huisvest cGMP-productieruimtes voor de ontwikkeling en productie van biofarmaceutica. IMd maakte het constructief ontwerp van het high-tech gebouw.


Oranjehotel wordt Rijksmonument

Het Oranjehotel krijgt de status van Rijksmonument. Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven laat weten dat 75 jaar na de bevrijding deze plek als erfgoed wordt aangewezen. Dit betekent dat het Oranjehotel beter kan worden beschermd omdat er middelen zijn voor beheer en onderhoud. Om het monument geschikt te maken als bezoekerscentrum heeft IMd adviezen gegeven om de bestaande constructie zoveel mogelijk te behouden bij de voorafgaande grootschalige renovatie.


IMd wint selectie VDMA terrein Eindhoven samen met Being Development en OMA

Gemeente Eindhoven heeft afgelopen vrijdag aangekondigd dat IMd Raadgevende Ingenieurs samen met Being Development en architectenbureau OMA de tender voor het Van der Meulen-Ansems-terrein (VDMA) in Eindhoven heeft gewonnen. Onder het motto ‘Join The Stage’ zal het gebied transformeren tot een levendige stedelijke hub met woningen, kantoren en openbare ruimte – een podium voor iedereen. De herontwikkeling van maar liefst 75.000 m2 in hartje binnenstad zal de nodige constructieve uitdagingen bieden aan IMd.