maandag 17 december 2018

In 2011 werd in Rotterdam onder grote belangstelling het nieuwe onderkomen vanIMdgeopend. Er werd gekozen voor een niet alledaagse werkomgeving: een voormalig staalfabriek werd getransformeerd tot een ‘speeltuin voor ingenieurs’. Ten behoeve van nieuwe werkplekken in het kantoor is een onderscheidende oplossing ontwikkeld. Er zal een nieuwe verdiepingsvloer worden toegevoegd op de bestaande kraanbaan: een paviljoen van geprint gerecycled PETG (kunststof) dat straks als directiekantoor zal fungeren.

IMd is actief op het vlak van duurzaam construeren en heeft daarom de voorkeur geprint gerecycled PETG (kunststof) toe te passen; een oplossing om de plastic soep te reduceren.Het paviljoen zal door een robotarm worden geprint. Het krijgt met behulp van algoritmen een geoptimaliseerde vorm, die onder andere gebaseerd is op een optimale verhouding tussen sterkte en materiaalgebruik. De kunststof schaal wordt constructief zelfdragend, zonder hulpmiddelen of hulpconstructie. De ‘benen’ van het model corresponderen met de liggers van de kraanbaan, waarop het paviljoen komt te staan. Dit leidt tot een geoptimaliseerde vorm die verwant is aan kettingmodellen. Deze vorm verwijst in de verte naar de architectuur van Gaudí.

Door dit experiment zoeken we in de vorm van toepassing van een constructief bouwmateriaal mee naar een oplossing van het verminderen van de overvloed van plastic afval. Momenteel wordt gewerkt aan de vertaalslag van model naar productiemethode zodat de realisatie in het begin van 2019 daadwerkelijk kan plaatsvinden. Het ontwerp is tot stand gekomen in samenwerking met Ector Hoogstad Architecten en de TU-Delft (research/3D printen met robotarm). De projectleiding ligt in handen van ArchiTech Company.

juni 2018

Feestelijke boeklancering ‘De kunst van het construeren’

Gisteren, op 28 juni, is bij IMd Raadgevende Ingenieurs ‘De kunst van het construeren’ gelanceerd. In dit boek laten Remko Wiltjer, Pim Peters, Rob Stark en Paul Korthagen – alle vier directeur-eigenaar van IMd – weten dat construeren veel meer is dan alleen een ambacht. De basis leert de constructeur tijdens de studie, de ‘kunst’ in de praktijk. De feestelijke boeklancering vond plaats op het kantoor van IMd in Rotterdam.


Ontwerp publieksingang tijdelijke Tweede Kamer gereed

Voor de tijdelijke locatie van de Tweede Kamer komt een publieksingang om de grote aantallen bezoekers goed en veilig te kunnen ontvangen. Deze entree wordt gemaakt aan de stationszijde van het gebouw aan de Bezuidenhoutseweg 67 in Den Haag, waar de Tweede Kamer vanwege de renovatie van het Binnenhof vanaf medio 2020 tijdelijk gehuisvest wordt. Kamerleden en medewerkers gebruiken de bestaande hoofdingang aan de Bezuidenhoutseweg.


Cadenza wint Gemma Smid Architectuurprijs 2018

Het project Cadenza wint de Gemma Smid Architectuurprijs Zoetermeer 2018. ‘Op deze voorheen doodse plek is een levendig stuk stad ontstaan. Het betreft een groot project, maar de eenheid in het gevelbeeld met een rustige uitstraling is sterk’, volgens de vakjury.


Amstel Tower op feestelijke wijze geopend

Donderdag 21 juni is de Amstel Tower in Amsterdam feestelijk geopend. Genodigden en buurtbewoners kregen de kans om op 100 meter hoogte van het fantastische uitzicht over Amsterdam te genieten. De prestigieuze woon- en hoteltoren van vastgoedontwikkelaar Provast ligt pal naast het Amstelstation en omvat 21.500 m².