maandag 12 december 2016

De gemeente Rotterdam heeft voor de komende periode het doel gesteld meer woningen toe te voegen aan het centrum van de stad. BNA Onderzoek heeft hiervoor op verzoek de ontwerpstudie ‘Licht Verdicht’ opgezet. De afgelopen vijf maanden onderzochten zeven multidisciplinaire ontwerpteams kansen voor licht optoppen in het centrum van Rotterdam. IMd participeerde met twee van deze zeven teams.

Samen met KCAP Architects&Planners, Fakton en architectuurhistoricus Wijnand Galema heeft IMd gewerkt aan de onderzoekslocatie GGD, nabij het stadscentrum aan de voet van de Erasmusbrug. Met BureauVanEig en Ziegler | Branderhorst is de locatie Lumiére Lijnbaan onderzocht, de voormalige bioscoop aan het Rijksmonument de Lijnbaan.

De uitkomsten van de studie laten verschillende denkwijzen over optoppen zien, waarbij de constructieve oplossing voornamelijk wordt gedicteerd door de (reserve)capaciteit in bestaande constructie. Indien voor het optoppen niet voldoende draagcapaciteit aanwezig is moet op een creatieve manier de bestaande en nieuwe constructie geïntegreerd worden om een financieel haalbaar project te ontwerpen. De resultaten van de studies zijn geen kant en klare ontwerpen voor de gebouwen, maar voorbeelduitwerkingen voor naoorlogse gebouwen. Met de uitkomsten van deze ontwerpstudie willen de projectpartners het debat over verdichting van naoorlogse binnensteden stimuleren.

De deelnemers en projectpartners werken de komende maanden toe naar een publicatie. Deze wordt in het voorjaar van 2017 gepresenteerd in het kader van een openbaar debat.

januari 2015

dpcp realiseert tijdelijke rechtbank Amsterdam

Het consortium dpcp onder leiding van du Prie bouw & ontwikkeling uit Leiden en ontwikkelaar cepezedprojects uit Delft heeft de Design, Build, Maintain & Remove (DBMR)-opdracht voor de nieuwbouw van de tijdelijke rechtbank in Amsterdam gewonnen. cepezed en cepezedinterieur zijn als architect en interieurarchitect betrokken. Du Prie bouw & Ontwikkeling neemt de bouw voor zijn rekening.


“Toetsing veiligheid moet altijd bij overheid blijven”

Als het aan minister Blok ligt, gaat de toetsing van bouwplannen in Nederland ingrijpend op de schop. Private partijen zouden de taak van het publieke bouw- en woningtoezicht moeten overnemen, óók wat betreft constructieve veiligheid. Niet doen, schrijven Paul Korthagen en Remko Wiltjer van IMd vandaag in een artikel in Cobouw. Veiligheid is van algemeen belang en dús een publieke taak.


Blog: “Duurzaamheid - niet praten maar poetsen”

Ir. Pim Peters heeft dit jaar één goed voornemen: geen goede voornemens, zeker niet op het gebied van duurzaamheid. Actie, daar gaat het om, niet volgende maand, of morgen, of straks, maar nú.


Eerste lustrum IMd Academy

In 2010 is IMd begonnen met een eigen, interne opleiding van jonge constructeurs. Beroeps- en universitaire opleidingen sluiten namelijk niet goed aan bij de dagelijkse werkzaamheden van de constructeur. Dit jaar viert de IMd Academy het eerste lustrum.


IMd in 2015: van woontorens tot kantoortransformaties, van dierenasiel tot filmarchief en gevangenis

Het nieuwe jaar is voor IMd goed begonnen: op de valreep van het oude hebben we opnieuw een aantal leuke, spannende, uitdagende projecten in portefeuille gekregen. Samen met de al lopende werken belooft 2015 in alle opzichten nú al een mooi jaar te worden.


Bestaande parkeergarage draagt 50 meter hoge bouwkranen

Het is een van de grootste transformaties van Nederland: de ombouw van het voormalige kantoorgebouw De Admiraliteit (40.000 m2) in Rotterdam tot bijna 600 appartementen en woonstudio’s. IMd Raadgevende Ingenieurs ontwikkelde een tijdelijke constructie die ervoor zorgt dat twee 50 meter hoge bouwkranen op de bestaande parkeergarage kunnen staan – zonder extra funderingspalen. Onlangs is de uitvoering begonnen.