donderdag 7 november 2019

Het Oranjehotel krijgt de status van Rijksmonument. Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven laat weten dat 75 jaar na de bevrijding deze plek als erfgoed wordt aangewezen. Dit betekent dat het Oranjehotel beter kan worden beschermd omdat er middelen zijn voor beheer en onderhoud.Om het monument geschikt te maken als bezoekerscentrum heeftIMd adviezen gegeven om de bestaande constructie zoveel mogelijk te behouden bij de voorafgaande grootschalige renovatie.

Het Oranjehotel was de beruchte gevangenis in Scheveningen van de nazi-bezetters. De naam verwees naar Hotel d'Orange, dat aan de Scheveningse boulevard lag. Ook refereerde het aan de koninklijke familie, de Oranjes. Inmiddels is het vooral een eerbetoon aan de verzetsmensen die er door de nazi's gevangen werden gezet. Onder anderen verzetsstrijders Erik Hazelhoff Roelfzema (Soldaat van Oranje) en George Maduro werden hier gemarteld.

Op uitzondering van de zeer indrukwekkende dodencel 601 na, is het complex volledig gerenoveerd en in ere hersteld na de vele ingrepen gedurende het gebruik als gevangenis. Tevens zijn de bestaande barakken aangepast om het bezoekerscentrum te integreren in het complex. In de gedachte van het behouden van de historie is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de bestaande, deels originele constructie. Uitvoerig onderzoek naar draagcapaciteit van de bestaande fundering, het dragend metselwerk en de bestaande sandwich dakplaten heeft ertoe geleid dat met beperkte constructieve ingrepen het informatiecentrum is gerealiseerd.

Dit heeft geleidt tot de keuze om aan weerszijden van de dragende metselwerkwanden lichte UNP profielen aan te brengen. Daarmee was direct de stabiliteit van het metselwerk tijdens uitvoering gewaarborgd. En kan de bezoeker het originele metselwerk van de barakken nog in het gehele complex waarnemen.

Lees hier meer achtergrond over de benoeming van het Oranjehotel tot Rijksmonument.

Foto's: J.L. van den Oever / Arjan de Jager

Visual: Stichting Oranjehotel

september 2019

Start bouw Life Science Cluster David de Wiedgebouw

Afgelopen week is officieel de bouw van start gegaan van de uitbreiding van Life Science Cluster David de Wiedgebouw. Het complex zal een grootschalige verbouwing en verduurzaming ondergaan en wordt dé high-end ontmoetingsplek waar toponderzoek samenkomt. Doordat het gebouw stap voor stap wordt aangepast, zullen er steeds meer werkplekken en uitstekende flexibele labs komen.


Hoogste punt Depot Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam

De bouw van het Depot beleefde vandaag een bijzondere mijlpaal: het hoogste punt is bereikt! Naast Bas Kurvers (wethouder R’dam), Sjarel Ex (directeur Boijmans Van Beuningen), Winy Maas (MVRDV) en Roel Vollebregt (directeur BAM) vierden de genodigden dit bijzondere moment. IMd kreeg de uitdaging om de constructie te ontwerpen van dit icoon aan de Rotterdamse skyline. Met het bereiken van het hoogste punt is het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld weer een stap verder in zijn realisatie.


Feestelijke opening Varkenoord, nieuwe trainingsaccommodatie Feyenoord

Vrijdag 23 augustus is trainingsaccommodatie Varkenoord feestelijk geopend. Na een openingswoord van Feyenoord-directeur Mark Koevermans en Peter Bak, afgevaardigde van het bestuur van SC Feyenoord, openden Giovanni van Bronckhorst en Robin van Persie officieel de nieuwe trainings- en wedstrijdaccommodatie voor Feyenoord Academy en Sportclub Feyenoord. Naast de eerder door IMd ontworpen accommodatie voor de BVO heeft de jeugd van Feyenoord nu ook een topsportonderkomen met hoogwaardige faciliteiten.