donderdag 7 november 2019

Het Oranjehotel krijgt de status van Rijksmonument. Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven laat weten dat 75 jaar na de bevrijding deze plek als erfgoed wordt aangewezen. Dit betekent dat het Oranjehotel beter kan worden beschermd omdat er middelen zijn voor beheer en onderhoud.Om het monument geschikt te maken als bezoekerscentrum heeftIMd adviezen gegeven om de bestaande constructie zoveel mogelijk te behouden bij de voorafgaande grootschalige renovatie.

Het Oranjehotel was de beruchte gevangenis in Scheveningen van de nazi-bezetters. De naam verwees naar Hotel d'Orange, dat aan de Scheveningse boulevard lag. Ook refereerde het aan de koninklijke familie, de Oranjes. Inmiddels is het vooral een eerbetoon aan de verzetsmensen die er door de nazi's gevangen werden gezet. Onder anderen verzetsstrijders Erik Hazelhoff Roelfzema (Soldaat van Oranje) en George Maduro werden hier gemarteld.

Op uitzondering van de zeer indrukwekkende dodencel 601 na, is het complex volledig gerenoveerd en in ere hersteld na de vele ingrepen gedurende het gebruik als gevangenis. Tevens zijn de bestaande barakken aangepast om het bezoekerscentrum te integreren in het complex. In de gedachte van het behouden van de historie is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de bestaande, deels originele constructie. Uitvoerig onderzoek naar draagcapaciteit van de bestaande fundering, het dragend metselwerk en de bestaande sandwich dakplaten heeft ertoe geleid dat met beperkte constructieve ingrepen het informatiecentrum is gerealiseerd.

Dit heeft geleidt tot de keuze om aan weerszijden van de dragende metselwerkwanden lichte UNP profielen aan te brengen. Daarmee was direct de stabiliteit van het metselwerk tijdens uitvoering gewaarborgd. En kan de bezoeker het originele metselwerk van de barakken nog in het gehele complex waarnemen.

Lees hier meer achtergrond over de benoeming van het Oranjehotel tot Rijksmonument.

Foto's: J.L. van den Oever / Arjan de Jager

Visual: Stichting Oranjehotel

juni 2018

Feestelijke boeklancering ‘De kunst van het construeren’

Gisteren, op 28 juni, is bij IMd Raadgevende Ingenieurs ‘De kunst van het construeren’ gelanceerd. In dit boek laten Remko Wiltjer, Pim Peters, Rob Stark en Paul Korthagen – alle vier directeur-eigenaar van IMd – weten dat construeren veel meer is dan alleen een ambacht. De basis leert de constructeur tijdens de studie, de ‘kunst’ in de praktijk. De feestelijke boeklancering vond plaats op het kantoor van IMd in Rotterdam.


Ontwerp publieksingang tijdelijke Tweede Kamer gereed

Voor de tijdelijke locatie van de Tweede Kamer komt een publieksingang om de grote aantallen bezoekers goed en veilig te kunnen ontvangen. Deze entree wordt gemaakt aan de stationszijde van het gebouw aan de Bezuidenhoutseweg 67 in Den Haag, waar de Tweede Kamer vanwege de renovatie van het Binnenhof vanaf medio 2020 tijdelijk gehuisvest wordt. Kamerleden en medewerkers gebruiken de bestaande hoofdingang aan de Bezuidenhoutseweg.


Cadenza wint Gemma Smid Architectuurprijs 2018

Het project Cadenza wint de Gemma Smid Architectuurprijs Zoetermeer 2018. ‘Op deze voorheen doodse plek is een levendig stuk stad ontstaan. Het betreft een groot project, maar de eenheid in het gevelbeeld met een rustige uitstraling is sterk’, volgens de vakjury.


Amstel Tower op feestelijke wijze geopend

Donderdag 21 juni is de Amstel Tower in Amsterdam feestelijk geopend. Genodigden en buurtbewoners kregen de kans om op 100 meter hoogte van het fantastische uitzicht over Amsterdam te genieten. De prestigieuze woon- en hoteltoren van vastgoedontwikkelaar Provast ligt pal naast het Amstelstation en omvat 21.500 m².