vrijdag 20 november 2020

Park Hoog Oostduin heeft de Gulden Feniks 2020 in de categorie transformatie gewonnen. Voor het project is een voormalig verouderd Shell-kantoor in Den Haag met zoveel mogelijk behoud van de bestaande constructie getransformeerd tot luxe appartementen. Daarvoor is het gebouw over de volle hoogte door middel van een stalen ‘rek’ drie meter uitgebreid.

Vertrekpunt bij de transformatie was zo min mogelijk aanpassingen aan de bestaande constructie. Daartoe heeft IMd architect Cepezed een aantal ‘spelregels’ meegegeven. Waar kun je wel eenvoudig wanden weg halen, schachten en sparingen maken, waar niet.

Zo konden in het centrale deel van de hoogbouw dragende wanden eenvoudig worden omgebouwd tot een kolom-balkenstructuur, nodig voor een goede woningindeling. Om diezelfde reden is de voorzijde over de volle hoogte met drie meter uitgebreid. Het daarvoor ontworpen stalen ‘rek’ hangt deels aan het betonskelet en is deels gefundeerd op de bestaande parkeergarage. Ondanks het extra volume waren daarvoor geen aanpassingen aan de fundering of de stabiliteitsvoorzieningen nodig. Door de bestaande hoofddraagconstructie op deze manier zoveel mogelijk te respecteren, is IMd erin geslaagd om de constructieve aanpassingen (en dus ook de kosten) tot een minimum beperkt te houden.

De jury van Gulden Feniks zegt over het project: "De manier waarop de kantoren zijn getransformeerd in appartementen is interessant en geeft blijk van groot vakmanschap en slimheid. Ook de aandacht voor logistiek en functionaliteit zijn bovengemiddeld. Innovatie, energie: alles zit erin en alles klopt."

november 2019

Ultramoderne cGMP-productiefaciliteit HALIX op Bio Science Park Leiden geopend

Met een officiële openingsceremonie vierde biofarmaceutisch bedrijf HALIX op 21 november 2019 de opening van haar gloednieuwe GMP-faciliteit op het Leiden Bioscience Park. Het nieuwe gebouw van 6.700 m² huisvest cGMP-productieruimtes voor de ontwikkeling en productie van biofarmaceutica. IMd maakte het constructief ontwerp van het high-tech gebouw.


Oranjehotel wordt Rijksmonument

Het Oranjehotel krijgt de status van Rijksmonument. Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven laat weten dat 75 jaar na de bevrijding deze plek als erfgoed wordt aangewezen. Dit betekent dat het Oranjehotel beter kan worden beschermd omdat er middelen zijn voor beheer en onderhoud. Om het monument geschikt te maken als bezoekerscentrum heeft IMd adviezen gegeven om de bestaande constructie zoveel mogelijk te behouden bij de voorafgaande grootschalige renovatie.


IMd wint selectie VDMA terrein Eindhoven samen met Being Development en OMA

Gemeente Eindhoven heeft afgelopen vrijdag aangekondigd dat IMd Raadgevende Ingenieurs samen met Being Development en architectenbureau OMA de tender voor het Van der Meulen-Ansems-terrein (VDMA) in Eindhoven heeft gewonnen. Onder het motto ‘Join The Stage’ zal het gebied transformeren tot een levendige stedelijke hub met woningen, kantoren en openbare ruimte – een podium voor iedereen. De herontwikkeling van maar liefst 75.000 m2 in hartje binnenstad zal de nodige constructieve uitdagingen bieden aan IMd.