Tijdens een (online) Algemene Leden Vergadering, donderdag 24 juni jl., is ing. Rob Stark verkozen tot voorzitter van Bouwen met Staal. Hij neemt de voorzittershamer over van ir. Hans van Pelt.
Lees het volledige nieuwsbericht.
Steeds vroeger in het bouwproces krijgen aannemers de vraag om een prijs op te geven. Omdat dan nog niet alle gegevens beschikbaar zijn leidt dat verderop vaak tot moeizame discussies over meerwerk en verantwoordelijkheden. Rob Stark en Remko Wiltjer waarschuwen voor de schaduwkanten van een nieuwe trend in aanbestedingsland.
In Amstelveen wordt sinds begin 2020 gebouwd aan het duurzame nieuwbouwproject Biesbosch 225. Het artikel over de paalplaatfundering met een gewapende onderwaterbetonvloer staat nu online. Rob Stark, Dennis Rietdijk, Guido Meinhardt en David Hartmann vertellen over de goede samenwerking tussen IMd Raadgevende Ingenieurs, Crux Engineers BV en Heddes Bouw en Ontwikkeling en het geslaagde concept dat vaker kan worden toegepast.
Deze markante woontoren is genomineerd voor de Rotterdam Architectuurprijs.
Er woedt momenteel een hevige discussie over welk materiaal duurzamer is, beton of hout. Beide industrieën steken veel energie in de onderbouwing dat hun materiaal beter scoort in milieulastberekeningen. Deze discussie is veel te eenzijdig. Er moet veel meer aandacht uitgaan naar het duurzamer ontwerpen. De vraag daarbij is niet zozeer of je hout, beton of staal moet toepassen, maar waar en hoe je die materialen het beste kunt inzetten voor een zo duurzaam mogelijk resultaat.
Kantoren worden geacht 50 jaar mee te gaan en woningen zelfs 75 jaar. In de praktijk worden die leeftijden lang niet altijd gehaald. Dat terwijl je juist met een lange levensduur veel kunt besparen op de milieulast. “In het ontwerp moet veel meer aandacht worden besteed aan toekomstige bestemmingen”, aldus Pim Peters van IMd Raadgevende Ingenieurs. “Door meer te investeren in een adaptief ontwerp, kan de milieu-impact met sprongen omlaag.”
Coverstory in de allernieuwste Cement over de woontoren The Muse in Rotterdam
BIM is een fantastisch hulpmiddel, waar we in de bouw een hoop plezier van hebben. Zeker met de ontwikkelingen die we de laatste jaren hebben doorgemaakt. Toch is het BIM-proces lang niet altijd optimaal. Zo streeft de BIM-regisseur vaak een compleet model na, zonder dat hij goed inzicht heeft in wat er in de uitvoering nodig is. Dat kan beter. Door goed na te denken over welke data, door wie en op welk moment in het model moet worden opgenomen, kunnen we BIM in zijn volle potentie benutten.
Netwerkbedrijf Alliander vroeg De Zwarte Hond een toekomstgericht ontwerp te maken voor het nieuwe onderkomen van netbeheerder Liander in het havengebied van Amsterdam Sloterdijk. Het ontwerpteam, dat naast De Zwarte Hond bestaat uit DGMR, Coare Architectuur, IMd Raadgevende Ingenieurs en De Urbanisten, maakte een ontwerp dat niet alleen inzet op flexibiliteit, schaalbaarheid en modulariteit, maar ook opvalt door de gelijke aandacht voor alle onderdelen van het programma.
Funderingen zijn niet zichtbaar, en daarmee een noodzakelijke, niet-sexy kostenpost. Ondergronds maakt onbemind. Maar in zijn blog voor Cement betoogt Karel Terwel dat "niet-zichtbare ondergrondse zaken wel degelijk veel aandacht behoren te krijgen".
Diverse partijen in de bouw, verenigd in het zogenoemde TOPoverleg Veiligheid, zeggen de oplossing voor de vele fouten in de bouw te hebben gevonden: één constructeur die verantwoordelijk is voor alle engineering binnen een project. Maar volgens Paul Korthagen en Rob Stark van IMd Raadgevende Ingenieurs is dat geen goed idee, want er was helemaal niets mis met de bestaande afspraken uit het Compendium Aanpak Constructieve Veiligheid uit 2011, zo stellen ze in Cobouw.
IMd Raadgevende Ingenieurs wenst jou en je dierbaren een mooi 2021!
IMd Raadgevende Ingenieurs heeft het startsein gegeven voor het printen van het allereerste 3D-geprinte paviljoen, geheel gemaakt van gerecyclede PET flessen. Na jarenlang materiaalonderzoek in samenwerking met de TU Delft, is het de eerste keer dat deze polyester kunststof constructief wordt ingezet. Iets vertraagd vanwege Covid-19 wordt het paviljoen in de loop van 2021 in Rotterdam gepresenteerd. Dat is niet het slot, maar juist de start van een experiment!
MAD Architects heeft nieuwe beelden naar buiten gebracht van de transformatie van FENIX in Rotterdam. IMd is als hoofdconstructeur zowel betrokken bij de restauratie van het bestaande casco van de loods, als voor de uitdagende constructie van het uitkijkplatform bovenop de loods, dat voortkomt uit omhoog spiralende trappen (‘de tornado’).
Het hoofdkantoor van PB tec langs de A20 is onlangs opgeleverd. MoederscheimMoonen ontwierp het kantoorgebouw annex bedrijfshal met een voorgevel geïnspireerd op het iconische bovenaanzicht van het Westlandse landschap. IMd ontwierp de constructie, waarbij belangrijk was dat de kantoorvleugel geen hinder ondervindt van de werkzaamheden in de bedrijfshal.
Park Hoog Oostduin heeft de Gulden Feniks 2020 in de categorie transformatie gewonnen. Voor het project is een voormalig verouderd Shell-kantoor in Den Haag met zoveel mogelijk behoud van de bestaande constructie getransformeerd tot luxe appartementen. Daarvoor is het gebouw over de volle hoogte door middel van een stalen ‘rek’ drie meter uitgebreid.
Vorige week zijn de heiwerkzaamheden voor Lely Campus fase 2 afgerond. In totaal werden ruim 1800 heipalen geslagen als basis voor de verdere ontwikkeling van het duurzame kantoor- en productiecomplex van robotleverancier voor de melkveehouderij Lely. IMd maakte voor zowel het eerder gebouwde hoofdcomplex als de huidige uitbreiding het constructief ontwerp.
Als constructiebureau dat zich sinds jaar en dag inzet voor duurzaamheid en circulariteit, kent IMd Raadgevende Ingenieurs de voordelen en valkuilen van hout. In een interview met Duurzaam Gebouwd deelt ir. Pim Peters van IMd daarom zijn mening over de populariteit van houtbouw. "Blijf goed nadenken over de uitgangspunten en consequenties van houtconstructies."
Dinsdag 13 oktober 2020 vindt de Nationale Staalbouwdag plaats. Aan het einde van deze dag wordt traditiegetrouw de Nationale Staalprijs uitgereikt, alsmede de Nationale Duurzaamheidsprijs Staal. Dit jaar voor het eerst geheel online. Tijdens deze Staalbouwdag zal in het middagprogramma Pim Peters een lezing geven over Toekomstbestendig Ontwerpen
Het project Winkelpanden Hoogstraat 168-172 heeft de Staalprijs Duurzaamheid gewonnen. Een bekroning op het pionierswerk van IMd en samenwerkingspartners om het eerste grootschalige donorskelet toe te passen.
Mooi zicht op de spanten van Hal 70, het hart van het nieuwe Mindlabs Tilburg. De hal wordt momenteel naar ontwerp van Ector Hoogstad gerenoveerd en uitgebreid. IMd adviseerde over het constructief hergebruiken van de spanten en de aansluiting van bestaande bouw op de nieuwbouw.
Ter gelegenheid van ‘de Zilveren Opening’ publiceerde IMd een persbericht over de bijzondere constructie van het Depot Boijmans van Beuningen. Op het eerste gezicht lijkt een zes verdiepingen tellend gebouw namelijk constructief gezien een makkie. Maar niets is minder waar bij het Depot.
Het onlangs opgeleverde MFA de Boezem is bijna volledig gebouwd met gebruikte materialen en bovendien grotendeels demontabel. IMd bedacht als constructeur van dit project onder andere een fundering op gerecyclede platen.