donderdag 13 april 2017

De architect en de ontwikkelaar zijn er zeker van: de Baan Tower achter het Rotterdamse Oogziekenhuis wordt de smalste woontoren van Europa. Met passen en meten is het gelukt om 140 appartementen op elkaar te stapelen.

Ze spreken zelf van een 'huzarenstukje'. Want een oppervlakte van 20 bij 20 meter is niet veel voor een nieuwe woontoren. ,,Ik denk dat weinig ontwikkelaars dit zouden aandurven. Over elke centimeter is nagedacht: hoe kan het slimmer, en hoe krijg je zoveel mogelijk woonoppervlak'', vertelt architect Nanne de Ru van Powerhouse Company.

Om een voorbeeld te geven; de toren krijgt '2,5 liften', zegt ontwikkelaar Bas van Dam van Being Development. ,,Een derde lift gaat niet helemaal naar boven, maar stopt op de helft. Dan is er bovenin meer ruimte voor woningen.''

De Baan Tower wordt niet alleen rank, maar met 150 meter ook hoog - althans voor Rotterdamse begrippen. Vooralsnog is deze hoogte voorbehouden aan woontorens op de Wilhelminapier, maar de noordoever volgt nu ook.

In het Baankwartier, achter de Witte de Withstraat, zijn de werkzaamheden al gestart voor de 150 meter hoge Cool Tower (280 appartementen), en eind dit jaar volgt op de hoek met de Blekerstraat de Baan Tower. De Ru: ,,Ik denk dat de twee elkaar goed aanvullen. We hebben bewust gekozen voor een donkergrijze, zwarte kleur - een mooi contrast met de witte Cool Tower. Een nieuw Rotterdams hoogbouw-ensemble.''

De kozijnen worden 'champagnekleurig', de gevel bestaat uit natuursteen. ,,Denk aan een gevel zoals de oude Robeco-toren van Quist, die heeft de tand des tijds goed doorstaan. In ieder geval geen zwart beton, zoals de Hoge Heren.''

In het oog springend zijn ook de grote vierkante ramen, van vloer tot plafond. Naar mate de appartementen de hoogte in gaan, worden de ramen iets breder, en de tussenliggende kolommen iets smaller. ,,Met als optisch effect dat de toren nog ranker lijkt.''

Als ontwikkelende partij is ook RED Company betrokken, waarvan De Ru eveneens eigenaar is. Verder is het bouwbedrijf Martens aan boord. Zij zijn eigenaar van de grond, waar nu nog een leeg kantoorpand staat.

De toren krijgt 140 woningen, met een enorme variatie, zegt Van Dam. De helft huur en de helft koop. De oppervlaktes lopen uiteen van 50 tot en met 315 vierkante meter. Onderin komen grote gezinswoningen met veel buitenruimte.

Dit artikel is ook gepubliceerd op AD.nl.

maart 2017

Woontorens op Grotiusplaats: beeldbepalend en gevarieerd

De Grotiusplaats – een al 25 jaar braakliggend stuk binnenstad – krijgt eindelijk een invulling. Wethouders Joris Wijsmuller en Boudewijn Revis hebben de handen ineen geslagen met ontwikkelaar Provast om een aantrekkelijk nieuw en divers woonmilieu mogelijk te maken aan de stadsentree. IMd is verantwoordelijk voor de hoofddraagconstructie van het project.


Ook Tijdelijke Rechtbank Amsterdam in tv-programma Bouwen aan de Toekomst

Bekijk hier de beelden terug van het tv-programma Bouwen aan de Toekomst. Begin maart besteedde het nieuwe SBS6 programma aandacht aan de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam.


Blog: “Gebruik minder primaire grondstoffen”

De verkiezingen staan voor de deur. Alle goede voornemens van politieke partijen voor een beter milieu moeten omarmd worden. Maar welke partij heeft de moed om verder te gaan dan meer schone energie en minder CO2-uitstoot in zijn partijprogramma?


Complexe vijzeloperatie Weena 750 succesvol afgerond

Het voormalige kantoorgebouw aan het Weena 750 in Rotterdam wordt momenteel getransformeerd. Het absolute hoogtepunt van dit proces vond afgelopen dinsdag plaats tijdens het opvijzelen van het 50 meter hoge gebouw. Dit was nodig om de 500.000 kg belasting uit 16 bouwlagen van twee bestaande kolommen op één nieuwe kolom over te dragen. In slechts een halve dag werk is deze complexe operatie met groot succes verlopen.


Paul Korthagen toegetreden tot de directie van IMd Raadgevende Ingenieurs

Op 1 januari jongstleden is ir. Paul Korthagen (1977) toegetreden tot de directie van IMd Raadgevende Ingenieurs. Ook is hij vanaf die datum aandeelhouder geworden. IMd heeft daarmee nu vier directeur-eigenaren.


Primeur voor plukkruidentuin bij IMd

Half maart zal er bij IMd op de Piekstraat de eerste plukkruidentuin op locatie worden gerealiseerd. De tuin komt tot stand in co-productie met Stichting Rotterdamse Munt, waar wij trotse founding partner van zijn. Het initiatief van IMd om stadslandbouw te combineren met kantoorruimte, biedt voordelen als verbetering van het klimaat en het vergroenen van de kantooromgeving.


Optimale integratie van constructief en architectonisch ontwerp bij Holocaust Monument of Names Amsterdam

Momenteel werkt IMd aan het Holocaust Monument of Names in Amsterdam, het eerste gedenkteken met al de namen van de overleden Joden, Roma en Sinti die in de oorlog zijn vermoord. IMd is trots en verheugd hieraan mee te mogen werken. Bijzonder aan dit project is de werkwijze tussen constructeur en architect; een directe integratie van het ontwerp middels het 3D-softwareprogramma Rhinoceros.


Blog: "Goed, beter, best"

Lees hier de nieuwe blog van Paul Korthagen.


Beelden tv-programma Bouwen aan de Toekomst

Bekijk hier de beelden terug van het tv-programma Bouwen aan de Toekomst. Eind februari besteedde het nieuwe SBS6 programma aandacht aan Piekstraat 77 en aan het donorskelet aan de Hoogstraat in Rotterdam. In de tv-uitzending kwamen Pim Peters en Rob Stark aan het woord.