donderdag 15 oktober 2020

Het project Winkelpanden Hoogstraat 168-172 heeft de Staalprijs Duurzaamheid gewonnen. Een bekroning op het pionierswerk van IMd en samenwerkingspartners om het eerste grootschalige donorskelet toe te passen.

Project Winkelpanden Hoogstraat 168-172 bestaat uit enkele wederopbouwpanden aan de Hoogstraat in Rotterdam die, naar ontwerp van Rijnboutt, van binnen geheel getransformeerd zijn en gekoppeld tot woon- en winkelcomplex. Bij deze complexe renovatieopgave is gebruik gemaakt van tweedehands constructieve stalen elementen, een donorskelet, waarbij zo’n honderd staalprofielen uit diverse slooppanden in Nederland in het pand zijn verwerkt. Een primeur op het gebied van hergebruik van staal.

Uit het juryrapport:
"Dit project zou je ʻhetʼ Nederlandse voorbeeldproject kunnen noemen van een toekomst waarin hergebruik van materialen de standaard wordt. Duurzaamheid is hier ook dubbel toegepast. Behalve dat de bestaande gevels zijn behouden, is bij het nieuwe skelet zoveel mogelijk gebruikgemaakt van al eerder gebruikte materialen. Dat is met volharding gebeurd. Dit project is het eerste tastbare bewijs van circulair bouwen met staal in een complexe renovatieopgave, met materialenpaspoort en al. Voor het experiment met een donorskelet is ʻgeloof inʼ nodig, en de aanjager van deze missie – de constructeur – verdient lof voor de continue speurtocht naar donormateriaal. Hoewel het staalvolume bescheiden is, toont zich meteen het hogere doel: minder grondstofverbruik."

Opdrachtgever: Kroonenberg Groep
Architect: Rijnboutt
Constructeur: IMd Raadgevende Ingenieurs
Aannemer: Aannemer A. van Alphen
Staalconstructie: J. Buys & Zn.
Fotografie: Kees Hummel

november 2019

Ultramoderne cGMP-productiefaciliteit HALIX op Bio Science Park Leiden geopend

Met een officiële openingsceremonie vierde biofarmaceutisch bedrijf HALIX op 21 november 2019 de opening van haar gloednieuwe GMP-faciliteit op het Leiden Bioscience Park. Het nieuwe gebouw van 6.700 m² huisvest cGMP-productieruimtes voor de ontwikkeling en productie van biofarmaceutica. IMd maakte het constructief ontwerp van het high-tech gebouw.


Oranjehotel wordt Rijksmonument

Het Oranjehotel krijgt de status van Rijksmonument. Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven laat weten dat 75 jaar na de bevrijding deze plek als erfgoed wordt aangewezen. Dit betekent dat het Oranjehotel beter kan worden beschermd omdat er middelen zijn voor beheer en onderhoud. Om het monument geschikt te maken als bezoekerscentrum heeft IMd adviezen gegeven om de bestaande constructie zoveel mogelijk te behouden bij de voorafgaande grootschalige renovatie.


IMd wint selectie VDMA terrein Eindhoven samen met Being Development en OMA

Gemeente Eindhoven heeft afgelopen vrijdag aangekondigd dat IMd Raadgevende Ingenieurs samen met Being Development en architectenbureau OMA de tender voor het Van der Meulen-Ansems-terrein (VDMA) in Eindhoven heeft gewonnen. Onder het motto ‘Join The Stage’ zal het gebied transformeren tot een levendige stedelijke hub met woningen, kantoren en openbare ruimte – een podium voor iedereen. De herontwikkeling van maar liefst 75.000 m2 in hartje binnenstad zal de nodige constructieve uitdagingen bieden aan IMd.


september 2019

Start bouw Life Science Cluster David de Wiedgebouw

Afgelopen week is officieel de bouw van start gegaan van de uitbreiding van Life Science Cluster David de Wiedgebouw. Het complex zal een grootschalige verbouwing en verduurzaming ondergaan en wordt dé high-end ontmoetingsplek waar toponderzoek samenkomt. Doordat het gebouw stap voor stap wordt aangepast, zullen er steeds meer werkplekken en uitstekende flexibele labs komen.


Hoogste punt Depot Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam

De bouw van het Depot beleefde vandaag een bijzondere mijlpaal: het hoogste punt is bereikt! Naast Bas Kurvers (wethouder R’dam), Sjarel Ex (directeur Boijmans Van Beuningen), Winy Maas (MVRDV) en Roel Vollebregt (directeur BAM) vierden de genodigden dit bijzondere moment. IMd kreeg de uitdaging om de constructie te ontwerpen van dit icoon aan de Rotterdamse skyline. Met het bereiken van het hoogste punt is het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld weer een stap verder in zijn realisatie.


Feestelijke opening Varkenoord, nieuwe trainingsaccommodatie Feyenoord

Vrijdag 23 augustus is trainingsaccommodatie Varkenoord feestelijk geopend. Na een openingswoord van Feyenoord-directeur Mark Koevermans en Peter Bak, afgevaardigde van het bestuur van SC Feyenoord, openden Giovanni van Bronckhorst en Robin van Persie officieel de nieuwe trainings- en wedstrijdaccommodatie voor Feyenoord Academy en Sportclub Feyenoord. Naast de eerder door IMd ontworpen accommodatie voor de BVO heeft de jeugd van Feyenoord nu ook een topsportonderkomen met hoogwaardige faciliteiten.