donderdag 19 januari 2017

Zondag 15 januari 2017 gaf Jeroen Kreijkamp, Wethouder Economische Zaken van de Gemeente Utrecht, het startsein voor de bouw van Het Hof van Cartesius in het Werkspoorkwartier te Utrecht. Dit deed hij samen met Myron Jacobs namens ontwikkelaar Overvecht Vastgoed. Gezamenlijk maken zij de realisatie van het Hof mogelijk. Bijzonder aan het project is de inzet van een betonnen Donorskelet, een primeur in Europa. IMd heeft ruime ervaring met circulair bouwen en gaat de uitdaging aan met Het Hof, door onderzoek te doen naar de inzet van dit Donorskelet.

Door dit pilotproject wordt onderzocht hoe de circulaire sloopaannemer in de toekomst ook als bouwaannemer kan optreden. De ervaring en het uitsluiten, dan wel analyseren, van mogelijke risico’s voor het inzetten van een betonnen Donorskelet zullen de kosten in de toekomst kunnen verminderen.

De inzet van een betonnen Donorskelet is in het kader van circulair bouwen zeer geschikt. Uit de in het werk gestorte wanden of vloeren van het Donorskelet worden de nieuwe constructieve elementen voor het Hof van Cartesius gezaagd. De nieuwbouw wordt opgetrokken als prefab betonskelet. Door hierbij rekening te houden met toekomstige demontage, is de cirkel rond. Uit afstudeeronderzoek onder leiding van IMd (ir. Alexandros Glias, TU Delft, 2013) is gebleken dat door de inzet van het Donorskelet de milieulast met wel 75% kan worden verlaagd.          

Bij circulair bouwen ligt de nadruk nu vooral op het toekomstig gebruik van nieuwe bouwmaterialen, enerzijds door te ontwerpen voor hergebruik (design for disassembly), anderzijds door producten geschikt te maken voor recyclen; alles om de toekomstige stroom bouwafval te reduceren en het gebruik van primaire grondstoffen te verminderen. Bij het Hof van Cartesius gaat circulair bouwen nog een stap verder. De ambitie is om zoveel mogelijk te bouwen met gebruikte bouwmaterialen en zo de hoeveelheid bouwafval te reduceren.

Onder aanwezigheid van zo’n 65 belangstellenden en tevens mede-investeerders vanuit de crowdfunding die nu loopt voor het Hof werd het startsein gegeven. Door crowdfunding kan iedereen een aandeel hebben en zo bijdragen aan deze circulaire proeftuin. Het Hof van Cartesius bouwt werkruimtes voor creatieve makers rondom een groene openbare binnentuin. Het is een circulaire proeftuin en wil experimenteren met circulair bouwen en duurzame energie. De hurende ondernemers bouwen zelf hun werkruimte af met hergebruikte materialen. De vraag is hoever kunnen we daar in gaan? Hierin werken het Hof van Cartesius en IMd Raadgevende Ingenieurs samen.

Meer informatie over het project: http://hofvancartesius.nl/.

maart 2017

Woontorens op Grotiusplaats: beeldbepalend en gevarieerd

De Grotiusplaats – een al 25 jaar braakliggend stuk binnenstad – krijgt eindelijk een invulling. Wethouders Joris Wijsmuller en Boudewijn Revis hebben de handen ineen geslagen met ontwikkelaar Provast om een aantrekkelijk nieuw en divers woonmilieu mogelijk te maken aan de stadsentree. IMd is verantwoordelijk voor de hoofddraagconstructie van het project.


Ook Tijdelijke Rechtbank Amsterdam in tv-programma Bouwen aan de Toekomst

Bekijk hier de beelden terug van het tv-programma Bouwen aan de Toekomst. Begin maart besteedde het nieuwe SBS6 programma aandacht aan de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam.


Blog: “Gebruik minder primaire grondstoffen”

De verkiezingen staan voor de deur. Alle goede voornemens van politieke partijen voor een beter milieu moeten omarmd worden. Maar welke partij heeft de moed om verder te gaan dan meer schone energie en minder CO2-uitstoot in zijn partijprogramma?


Complexe vijzeloperatie Weena 750 succesvol afgerond

Het voormalige kantoorgebouw aan het Weena 750 in Rotterdam wordt momenteel getransformeerd. Het absolute hoogtepunt van dit proces vond afgelopen dinsdag plaats tijdens het opvijzelen van het 50 meter hoge gebouw. Dit was nodig om de 500.000 kg belasting uit 16 bouwlagen van twee bestaande kolommen op één nieuwe kolom over te dragen. In slechts een halve dag werk is deze complexe operatie met groot succes verlopen.


Paul Korthagen toegetreden tot de directie van IMd Raadgevende Ingenieurs

Op 1 januari jongstleden is ir. Paul Korthagen (1977) toegetreden tot de directie van IMd Raadgevende Ingenieurs. Ook is hij vanaf die datum aandeelhouder geworden. IMd heeft daarmee nu vier directeur-eigenaren.


Primeur voor plukkruidentuin bij IMd

Half maart zal er bij IMd op de Piekstraat de eerste plukkruidentuin op locatie worden gerealiseerd. De tuin komt tot stand in co-productie met Stichting Rotterdamse Munt, waar wij trotse founding partner van zijn. Het initiatief van IMd om stadslandbouw te combineren met kantoorruimte, biedt voordelen als verbetering van het klimaat en het vergroenen van de kantooromgeving.


Optimale integratie van constructief en architectonisch ontwerp bij Holocaust Monument of Names Amsterdam

Momenteel werkt IMd aan het Holocaust Monument of Names in Amsterdam, het eerste gedenkteken met al de namen van de overleden Joden, Roma en Sinti die in de oorlog zijn vermoord. IMd is trots en verheugd hieraan mee te mogen werken. Bijzonder aan dit project is de werkwijze tussen constructeur en architect; een directe integratie van het ontwerp middels het 3D-softwareprogramma Rhinoceros.


Blog: "Goed, beter, best"

Lees hier de nieuwe blog van Paul Korthagen.


Beelden tv-programma Bouwen aan de Toekomst

Bekijk hier de beelden terug van het tv-programma Bouwen aan de Toekomst. Eind februari besteedde het nieuwe SBS6 programma aandacht aan Piekstraat 77 en aan het donorskelet aan de Hoogstraat in Rotterdam. In de tv-uitzending kwamen Pim Peters en Rob Stark aan het woord.