donderdag 6 juni 2019

IMd Raadgevende Ingenieurs heeft samen met cepezed een volledig demontabel en circulair kantoorgebouw ontworpen.

De lichtgewicht constructie bestaat uit een staalskelet met houten Kerto Ripa vloeren. In het ontwerp zijn de disciplines constructie, architectuur en installaties volledig op elkaar afgestemd. Zo zijn de slanke gevelkolommen op een grid van 1,8 m geplaatst waartegen direct de vliesgevel wordt gemonteerd en blijven de houten ribbenvloeren met de onderzijde in het zicht waartussen leidingen en kanalen zijn geïntegreerd. Alle verbindingen zijn gebout waardoor het skelet en de vloeren volledig demontabel zijn. De constructie kan in feite zo ergens anders weer opgebouwd worden in een zeer korte tijd van slechts 3 weken!

Het kantoorgebouw komt op de plek van het voormalige bouwdeel D van het Techniekmuseum in Delft, op het terrein waar het kantoor van cepezed gevestigd is. De bestaande houten paalfundering en metselwerk funderingssloven zijn achtergebleven in de grond. Aanvankelijk was de ambitie om ook de bestaande fundering te hergebruiken. Dit bleek niet haalbaar. Daarom is binnen de contouren van de bestaande fundering een nieuwe paalfundering van schroefinjectiepalen gemaakt waarover een betonnen funderingsplaat is gestort. Het staalskelet draagt via deze uitkragende funderingsplaat af naar de nieuwe paalfundering.

Foto’s en visual: architectenbureau cepezed

juni 2018

Feestelijke boeklancering ‘De kunst van het construeren’

Gisteren, op 28 juni, is bij IMd Raadgevende Ingenieurs ‘De kunst van het construeren’ gelanceerd. In dit boek laten Remko Wiltjer, Pim Peters, Rob Stark en Paul Korthagen – alle vier directeur-eigenaar van IMd – weten dat construeren veel meer is dan alleen een ambacht. De basis leert de constructeur tijdens de studie, de ‘kunst’ in de praktijk. De feestelijke boeklancering vond plaats op het kantoor van IMd in Rotterdam.


Ontwerp publieksingang tijdelijke Tweede Kamer gereed

Voor de tijdelijke locatie van de Tweede Kamer komt een publieksingang om de grote aantallen bezoekers goed en veilig te kunnen ontvangen. Deze entree wordt gemaakt aan de stationszijde van het gebouw aan de Bezuidenhoutseweg 67 in Den Haag, waar de Tweede Kamer vanwege de renovatie van het Binnenhof vanaf medio 2020 tijdelijk gehuisvest wordt. Kamerleden en medewerkers gebruiken de bestaande hoofdingang aan de Bezuidenhoutseweg.


Cadenza wint Gemma Smid Architectuurprijs 2018

Het project Cadenza wint de Gemma Smid Architectuurprijs Zoetermeer 2018. ‘Op deze voorheen doodse plek is een levendig stuk stad ontstaan. Het betreft een groot project, maar de eenheid in het gevelbeeld met een rustige uitstraling is sterk’, volgens de vakjury.


Amstel Tower op feestelijke wijze geopend

Donderdag 21 juni is de Amstel Tower in Amsterdam feestelijk geopend. Genodigden en buurtbewoners kregen de kans om op 100 meter hoogte van het fantastische uitzicht over Amsterdam te genieten. De prestigieuze woon- en hoteltoren van vastgoedontwikkelaar Provast ligt pal naast het Amstelstation en omvat 21.500 m².