maandag 27 september 2021

The British School of Amsterdam was verdeeld over meerdere locaties in de hoofdstad en de wens was om deze vier afdelingen samen te voegen. Het voormalige gevangenisgebouw aan de Havenstraat in Amsterdam Oud Zuid is hiervoor aangekocht en hergebruikt. De transformatie en de aanvullende nieuwbouw zorgen voor een prominent schoolgebouw op een unieke locatie midden in Amsterdam.

Voor een impressie van het resultaat zie deze video.

The British School of Amsterdam heeft samen met verschillende betrokken partijen zoals Atelier PRO, Van Hoogevest Architecten, IMd Raadgevende Ingenieurs en Buro Sant en Co naar een manier gezocht waarbij de aangekochte gevangenis getransformeerd kon worden naar een schoolgebouw met karakter en historische elementen. Het 19e-eeuwse monumentale pand naar ontwerp van W.C. Metzelaar heeft vier lagen en bestaat uit verschillende vleugels. In de vleugels bevinden zich aan beide gevels de oorspronkelijke cellen. Hoewel in eerste instantie alle wanden doorbroken zouden moeten worden om ruimte te creëren is er gekozen voor een effectievere aanpak. In het constructieve ontwerp van IMd Raadgevende Ingenieurs is gekozen voor slimme ingrepen waarbij de bestaande constructies deels gehandhaafd worden en nieuwe ruimtes aan het gebouw zijn toegevoegd.

Hergebruik & Nieuwbouw
De combinatie van hergebruik en nieuwbouw was voor dit project de meest slimme en financieel haalbare oplossing. In het voormalige huis van bewaring zijn de vier vleugels intact gebleven en elke afdeling heeft een eigen vleugel gekregen met aanbouw. Een aantal cellen is samengevoegd en dient als voorportaal voor de ruime klaslokalen. De staalconstructie hiervan is zichtbaar gebleven en is tevens gebruikt als stempelconstructie tijdens de uitvoering. Hierdoor waren er tijdens de transformatie nauwelijks tijdelijke voorzieningen nodig. De oorspronkelijke vides zijn deels dichtgemaakt en deels behouden. De oude gangen hebben een nieuwe infrastructuur gekregen waarbij er tevens ruimte is gemaakt om de nieuwe installaties toe te kunnen passen. De dakconstructie van de aanbouw is in hoogte geoptimaliseerd zodat deze goed aansluit op het bestaande gebouw. De toevoeging van de nieuwbouw (waaronder de royale sporthal) past perfect bij het monument en is een echte aanvulling. Kortom het nieuwe schoolgebouw van The British School of Amsterdam is een aantrekkelijke omgeving geworden met alle gewenste en moderne voorzieningen en heeft een historisch karakter.

Architect Atelier PRO
Restauratie Architect Van Hoogevest Architecten
Hoofdconstructeur IMd Raadgevende Ingenieurs
Landschapsarchitect Buro Sant en Co
Opdrachtgever The British School
Bouw Heddes Bouw & Ontwikkeling
Video Eva Bloem